Banner 980x90

Kādu velosipēdu izvēlēties?

Pandēmijas laiks ir ietekmējis mūsu ikdienu un ieradumus, tajā skaitā arī pārvietošanās ieradumus. Tā sabiedrības daļa, kas sabiedrisko transportu uzskata par paaugstināta riska pārvietošanās līdzekli, labprātāk izvēlas privātus transportlīdzekļus. 

Līdz ar siltā laika atnākšanu aktualizējas arī velosipēda izvēles jautājums. Velosipēds ir ne tikai drošs pārvietošanās līdzeklis no saslimšanas risku viedokļa, bet arī kopumā viens no veselīgākajiem braucamrīkiem. 

Velosipēdi ir daudz un dažādi, un pirms jauna braucamrīka iegādes bieži vien rodas apjukums – ko no visa plašā dažādu velosipēdu klāsta iegādāties? Kas man ir nepieciešams - kalnu, šosejas vai vēl pavisam kāds cits velosipēda veids?

Šajā rakstā aplūkosim populārākās velosipēdu kategorijas un kādam mērķim labāk piemērots ir katrs velo tips.

Kalnu jeb MTB velosipēdi
MTB vai kalnu velosipēdi ir viens no populārākajiem velosipēdu veidiem Latvijā. Vairāk dēļ sava universālā pielietojuma un praktiskuma – ar šo velosipēdu var doties gan meža taku pārbraucienos, gan mīties gar pludmali nu un ar to nav ne vainas arī braukt pa asfaltu.

Izvēlēties var pēc riteņu lieluma – 26" līdz 29" izmēram. 29" riteņi daudz vieglāk ripos pa asfaltētu segumu. Parasti MTB velosipēdiem ir stipri rāmji, biezākas riepas, un kopumā tie ir izturīgāki.

Fat Bike velosipēdi
Kalnu velosipēdu klāstu papildina Fat Bike velosipēdi, kas ir īpaši ar vēl biezākām riepām, kas daudziem pat izskatās nedabiskas un komiskas. Taču tieši šīs riepas ir tās, kas padara šo velosipēdu īpašu. Ja plānots vairāk pārvietoties pa akmeņainām, nelīdzenām virsmām, tad šis velo ir ideāli piemērots, jo nevarēs just nevienu akmeni, zaru vai nelielu koka sakni, kam pārbraukts pāri.

Cross velosipēdi
Ja pārvietošanās paredzama vairāk pa cietām virsmām, dažreiz iebraucot arī meža vai lauku ceļos, tad piemērotāks varētu būt Cross jeb hibrīdvelosipēds. Tie ir vieglāki un lielāki nekā klasiskie kalnu velosipēdi.

Šosejas velosipēdi
Kā jau liecina nosaukums, ar šiem velo vislabāk pārvietoties pa šoseju, bezceļa apstākļos šo velosipēdu efektivitāte strauji zūd. Šosejas velosipēdi vēl iedalās sacīkšu un fitnesa velosipēdos – pirmie projektēti sportisku rezultātu sasniegšanai, otrie vairāk savas fiziskās formas uzturēšanai (atšķirības stūres, sēdekļu u.c. mehānismos). Šosejas velosipēdi ir lielāki un vieglāki, ar šaurākām riepām.

Vēl izvēlei ir pieejami arī Cyclocross velosipēdi, kas vizuāli ļoti atgādina šosejas velosipēdus, tomēr tehniski veidoti tā, lai būtu piemēroti braukšanai pa negludām virsmām – pludmalēm, takām.

Pilsētas velosipēdi
Šis velo tips paredzēts nesteidzīgai nelielu attālumu pārvarēšanai uz cietām virsmām. Pilsētas apstākļos pārvietoties uz darbu un atpakaļ ir labs piemērs šī velo izmantošanas veidam. Var izvēlēties arī saliekamu pilsētas velosipēdu, ja nepieciešams kompakts risinājums, ko vienmēr var paņemt līdzi. Zem šī velosipēdu veida var likt arī pludmales, stila velosipēdus, ir pat koka velosipēdi, ko ražo arī pie mums Latvijā.

Tūrisma velosipēdi
Tūrisma velosipēdi vairāk piemēroti lielāku attālumu pārvarēšanai, jo visa uzbūve ir veidota ar mērķi, lai būtu ērti braukt ilgāku laika posmu. Ja plānots apceļot Latviju, šis velosipēda pirkums būs atbilstošākais. Turklāt tas lieliski der arī ikdienas braucienos pa pilsētu.

BMX velosipēdi
Pateicoties Mārim Štrombergam, gandrīz ikviens Latvijā zina, kas ir BMX, tāpēc arī viegli iedomāties šāda velo pielietojumu – sacīkšu trases, rampas, lecieni. Ir arī speciāli frīstaila BMX velosipēdi, kas paredzēti triku rādīšanai nevis sacīkšu braukšanai.

Elektrovelosipēdi
Jaunākais modes kliedziens ir tehnoloģiju attīstības auglis – elektrovelosipēds. Daudzi teiks, ka tas jau vairs nav velo, bet drīzāk moto, tomēr eletrovelosipēdiem papildu dzinējam ir arī pedāļi, tāpēc var izmantot arī kāju darbības spēku, nevis pilnībā aizvieto to. Turklāt, ja izlādējas akumulators, var droši turpināt ceļu minoties.

Dažādi citi velosipēdu veidi
Nobeigumā var minēt vēl dažādus citus velo tipus – skrejriteņi, kravas velosipēdi, ledus velosipēdi, militārie velosipēdi, treka, triatlona sporta velosipēdi, sliežu velosipēdi, guļamvelosipēdi, tandēmi un citi.
 
Galvenais, kas vieno visus velosipēdus, – jālieto fiziskais spēks, lai pārvietotos, un tas nozīmē to, ka, pārvietojoties ar velosipēdu, mēs uzturam sevi fiziskā formā un rūpējamies par savu veselību.

Ja nepieciešams iegādāties jaunu velosipēdu sev vai citiem ģimenes locekļiem, ir iespēja saņemt patēriņa kredītu no uzņēmuma Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

 

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)