Banner 980x90

Kā sastādīt budžeta plānu kopā ar bērnu?

Budžeta plānošana ir ļoti svarīga, ja cilvēks vēlas stabilitāti savās personīgajās finansēs. Ja tiek plānotas finanses, tad nav jāuztraucas, ka pēkšņi pietrūks naudas vai arī būs jādzīvo no algas līdz algai. Budžetu vajadzētu plānot gan cilvēkam individuāli, gan visai ģimenei kopā, it sevišķi, ja šajā ģimenē aug bērni. 

Ir svarīgi jau mazotnē bērnam mācīt par finansēm, jo dzīvē tas patiešām noderēs. Jo ātrāk bērns iemācīsies apieties ar naudu, jo ātrāk viņš kļūs patstāvīgāks, kā arī uzmanīgāk rīkosies pats ar saviem naudas līdzekļiem. Tāpēc sastādīt budžeta plānu vajadzētu kopā ar saviem bērniem. Kā to darīt? Lasi raksta turpinājumu un uzzini!  

• Pierakstiet savus izdevumus
Viens no galvenajiem posmiem budžeta plāna sastādīšanā ir izdevumu pierakstīšana. Ja tas netiek darīts, tad tālāk sastādīt budžeta plānu nav iespējams. Tāpēc visa ģimene kopīgi sāciet krāt pirkumu čekus, lai mēneša beigās varētu saskaitīt visus izdevumus. Noteikti vajadzētu iesaistīt arī bērnus. Ja tavi bērni mēneša laikā ir iegādājušies kādu preci, tad šos čekus arī vajadzētu pieskaitīt pie ģimenes kopējiem tēriņiem. Noteikti jāatcerās arī par darījumiem internetbankā. Ja esi veicis pirkumus internetā, tad arī šie tēriņi ir jāpieskaita pie kopējiem izdevumiem.

Lai būtu pēc iespējas pārskatāmāk, izdevumus var pierakstīt datorā, izmantojot Excel programmu. Taču tikpat labi var izmantot speciālas mobilās aplikācijas vai vienkāršu baltu papīra lapu, uz kuras uzrakstīt visus izdevumus.

Kad visi izdevumi ir saskaitīti, atliek izvērtēt, vai tie visi ir bijuši vajadzīgi, kā arī saprast, kurus no tēriņiem vajadzētu samazināt, vai no kuriem pilnībā atteikties.

• Izvirziet mērķus
Katram cilvēkam, tāpat arī katrai ģimenei ir savi mērķi, ko vēlas piepildīt. Iespējams, ka Tavai ģimenei ir nepieciešams jauns televizors, lai visi kopā varētu vakaros skatīties jaunakās pārraides. Iespējams, ka mājās ir saplīsusi kāda virtuves tehnika, un ir pienācis laiks iegādāties jaunu. Varbūt jūs visi kopā vēlaties doties atpūsties? Noteikti izvirziet mērķus, lai nakotnē būtu uz ko tiekties, un ko piepildīt.


• Veidojiet iekrājumus
Lai varētu piepildīt visus iepriekš minētos mērķus, ir nepieciešami papildus naudas līdzekļi. Vislabākais variants ir veidot iekrājumus, kaut pamazām. Piemēram, katru mēnesi var atlikt noteiktu summu, kas nepieciešama konkrēta mērķa īstenošanai.

Bērni nepieciešamās prasmes apgūst ar laiku, taču, jo ātrāk šīs prasmes tiks mācītas, jo ātrāk viņi tās apgūs. Ja Tavs bērns arvien vairāk un vairāk iesaistīsies budžeta plānošanā, uzlabosies bērna attieksme pret finansēm. Viņš mācēs gan patstāvīgi pieņemt lēmumus saistībā ar pirkumu izdarīšanu, gan veidot iekrājumus, kā arī zinās naudas patieso vērtību.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)