Banner 980x90

Kā pārstrādāta dārza plēve var palīdzēt saglabāt tīru vidi?

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Ik sezonu Latvijas lauku sētās uzkrājas liels daudzums lauksaimniecības atkritumu – dažādi plastmasas izstrādājumi, kas atbilstoši neutilizēti vēl gadiem ilgi "dzīvo" atkritumu poligonos, piesārņojot apkārtējo vidi. Taču gan, piemēram, dārza plēve, gan citi materiāli ir labi piemēroti otrreizējai pārstrādei. Turpini lasīt un uzzini, kā atbildīga lauksaimniecības iepakojuma savākšana var palīdzēt videi!

Kādēļ nepieciešams pārstrādāt lauksaimniecības iepakojumu?
Latvijā ir apmēram 80 tūkstoši lauksaimniecību un ikvienā no tām katru sezonu tiek radīts liels daudzums lauksaimniecības atkritumu. Pēdējo gadu laikā situācija ir uzlabojusies un arvien vairāk cilvēku izmanto bezmaksas atkritumu savākšanas pakalpojumus. Taču, joprojām novērojama situācija, kad zemnieku saimniecību īpašnieki (gan arī pilsētu iedzīvotāji) no nevēlamajiem atkritumiem atbrīvojas tos:
• aprokot;
• sadedzinot; 
• nogādājot atkritumu poligonos.

Ikviens no minētajiem veidiem ir kaitīgs apkārtējai videi, kā arī pašiem cilvēkiem un dzīvajai dabai, kas apdzīvo Latvijas mežus, upes un pļavas. Piemēram, plastmasas atkritumu dedzināšanas rezultātā izplatās veselībai kaitīgā tvana gāze, benzopirēns, dioksīns u.c. Turklāt bezatbildīga atkritumu apsaimniekošana iznieko arī laiku un enerģiju – resursus, kas daudz efektīvāk varētu tikt ieguldīti otrreizējā atkritumu pārstrādē.

Mūsdienu tehnoloģijas ļauj lauksaimniecības atkritumus, tāpat kā citus izlietotā iepakojuma atkritumus, piemēram, plastmasas pudeles vai stiklu, pārstrādāt un no tiem radīt jaunas lietas un materiālus. Taču kāds iepakojums ir derīgs nodošanai un pārstrādei?

Šķirošanai derīgā lauksaimniecības iepakojuma veidi
Atkarībā no darbības nozares, zemnieku saimniecībās var uzkrāties dažādas pārstrādei noderīgas lietas. Piemēram, vides apsaimniekošanas uzņēmuma Eco Baltia VIDE lauksaimniecības iepakojuma savākšanas piedāvājumā ietilpst šādi materiāli:
• dažādiem mērķiem izmantojamās plastmasas mucas;
• Big Bag polipropilēna maisi;
• pārtikas un citiem nolūkiem paredzētās, no plastmasas ražotās, kannas;
• plēves – ruļļos iegādājamā ietinamā, skābsienam paredzētā, kā arī dažāda veida iepakojumu plēve;
• augkopībā izmantojamā dārza plēve;
• dārzeņu audzēšanai noderīgā agro plēve u.c.

Tāpat individuāli vienojoties un iepriekš sazinoties ar atkritumu apsaimniekotāju, ir iespējams nodot citādu – nestandarta iepakojumu. Taču jāatceras, ka tam jābūt sagatavotam nodošanai. Vai zini, kā to pareizi izdarīt?

Foto: Pixabay.com / HansFoto: Pixabay.com / Hans


Kur un kā nodot nevajadzīgo lauksaimniecības iepakojumu?
Lai gan nododamo atkritumu daudzums un veids atšķirsies atkarībā no katras saimniecības specifikas, pats nodošanas process nebūt nav sarežģīts. Lai pieteiktos bezmaksas lauksaimniecības iepakojuma izvešanai pie Eco Baltia VIDE, jāsper vien 3 vienkārši soļi:

1. Piesakies pakalpojumam
Lai pieteiktu lauksaimniecības iepakojuma savākšanu savā saimniecībā, sazinies ar speciālistiem:
• rakstiski – janis.paulins@ecobaltiavide.lv;
• elektroniski – piesakoties interneta vietnē un atbildot uz jautājumiem par atrašanās vietu, savācamā materiāla veidiem utt.;
• telefoniski – zvanot 27894555.

Atceries! Piesaki pakalpojumu savlaicīgi, lai, sākoties jaunajai sezonai darbi ritētu raiti! Iepakojuma savākšana pieejama visā Latvijas teritorijā no pavasara līdz pat rudenim – no 1. aprīļa līdz 31. oktobrim. 

Foto: Pixabay.com / www_slon_picsFoto: Pixabay.com / www_slon_pics
2. Sagatavo iepakojumu nodošanai
Lai iepakojuma savākšana un vēlākā pārstrāde noritētu efektīvi, pirms nodošanas Tev būs jāveic arī nelieli sagatavošanās darbi. Piemēram:
• jāatdala no auklām un tīkliem polipropilēna maisi un plēves;
• jāizskalo nododamās kannas un mucas;
• iespēju robežās jāparūpējas, lai plēves būtu atbrīvotas no piemaisījumiem – skābbarības, salmiem, kā arī dubļiem.

3. Novieto visu iepakojumu vienkopus
Lai savākšanai paredzētais transports un specializētā tehnika varētu bez pūlēm piekļūt nodošanai paredzētajiem atkritumiem, parūpējies, lai tie tiktu novietoti vienkopus un labi pieejamā vietā. Speciālisti tos savāks un jau pavisam drīz materiāli  uzsāks ceļu uz otrreizējo pārstrādi.

Kā savāktais lauksaimniecības iepakojums tiek pārstrādāts?
Kad iepakojums būs savākts, uzņēmums Eco Baltia VIDE iegūtos atkritumus nodos tālāk polimēru pārstrādātājiem Nordic Plast. Gada laikā šajā uzņēmumā iespējams pārstrādāt vairāk nekā 2000 tonnu lauksaimniecības iepakojuma un iegūt jaunus izejmateriālus. 

Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com
Piemēram, no pārstrādei nodotajiem polipropilēna maisiem, kā arī plastmasas pudelēm un kannām tiek ražotas granulas. No tām vēlāk iespējams izveidot:
• noderīgu rūpniecisko taru;
• atkritumus konteinerus un maisus;
• dažādām vajadzībām piemērotas caurules;
• jaunas plēves u.c.

Šāda sistēma ievērojami palīdz taupīt resursus, kas būtu nepieciešami, ja minētās lietas tiktu ražotas no jauna, ne pārstrādātiem materiāliem.

Labums gan dabai, gan cilvēkiem
Pārstrādājamā materiāla nodošana nāk par labu ne tikai apkārtējai videi, bet arī pašiem šķirotājiem. Nododot lauksaimniecības iepakojumu Eco Baltia VIDE, ikviens klients saņem oficiālu, Valsts vides dienestā uzrādīšanai derīgu, apliecinājumu, ka saimniecībā ir veikta atbilstoša iepakojuma utilizācija.

Proti, tas apstiprina, ka saimniecībā izmantotās plēves, plastmasas mucas vai polipropilēna maisi netiek norakti piemājas mežā, nelietderīgi izsviesti atkritumu poligonos vai pat sadedzināti, veicinot gaisa un cita veida piesārņojumu.

Ja arī Tavā saimniecībā, sākoties jaunajai darbu sezonai, ir uzkrājies nevajadzīgs lauksaimniecības iepakojums – dārza plēve, agro plēve utt. – izmanto iespēju un piesakies iepakojuma bezmaksas savākšanai. Vairāk informācijas meklē Eco Baltia VIDE mājaslapā. Sagaidi pavasari videi draudzīgā un sakoptā teritorijā!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)