Banner 980x90

Jelgavas tiesa skata kārtējo lietu par seksuālo vardarbību sociālās aprūpes centrā "Ziedkalne"

Jelgava, 4.okt., LETA. Rīt, 5.oktobrī, plkst.10, Jelgavas tiesa turpinās skatīt kārtējo lietu par seksuālo vardarbību sociālās aprūpes centrā (SAC) "Ziedkalne" Jelgavas novadā, noskaidroja aģentūra LETA.

Jelgavas tiesas priekšsēdētājas palīdze Sanita Grinšpone aģentūru LETA informēja, ka apsūdzētajam apsūdzība tiek celta par ar dzimumaktu, izmantojot cietušā bezpalīdzības stāvokli, vai par dzimumaktu pret cietušā gribu, lietojot vardarbību vai draudus, jeb izvarošanu, kā arī par seksuālo vardarbību nolūkā apmierināt savu dzimumtieksmi fiziskā saskarē ar cietušā ķermeni, ja tā izdarīta, izmantojot cietušā bezpalīdzības stāvokli, vai pret cietušā gribu. Par pirmo noziegumu var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no četriem līdz desmit gadiem, bet par otro - ar cietumsodu līdz septiņiem gadiem.

Plašāku informāciju par apsūdzēto un cietušajiem Grinšpone neatklāja, jo lieta tiek skatīta slēgtās tiesas sēdēs. Šodien notikušajā tiesas sēdē pasludināts pārtraukums, lai uzaicinātu lieciniekus.

Valsts sociālās aprūpes centra (VSAC) "Zemgale" filiāles "Ziedkalne" vadītāja Aija Petuhova lietas apstākļus un savu iespējamo atbildību notikušajā sākotnēji piekrita komentēt rakstiski, taču vēlāk ar e-pasta starpniecību aģentūrai LETA pauda, ka nevar sniegt komentārus par lietu, kas atrodas izskatīšanā tiesā.

Savukārt "Zemgales" direktors Ilgonis Leišavnieks skaidroja, ka tiesvedība notiek par 2014.gada pavasarī konstatēto seksuāla rakstura vardarbību starp klientiem. VSAC "Zemgale" speciālisti, veicot saņemtās informācijas pārbaudi, secināja, ka ar lielu varbūtību ir izdarīti noziedzīgi nodarījumi, par kuriem izmeklēšana turpmāk ir jāveic policijai. Līdz ar to nosūtīts iesniegums Valsts policijas (VP) Zemgales reģiona pārvaldei par kriminālprocesa sākšanu.

Leišavnieks apgalvoja, ka ar sociālā darba metodēm darbā ar klientiem un administratīvajām metodēm ar darbiniekiem nebija iespējams precīzi noskaidrot cietušo skaitu un darbinieku atbildību, tāpēc viņš nevar sniegt precīzu atbildi par cietušo skaitu likuma izpratnē.

"Visiem iesaistītajiem klientiem ir sniegts psiholoģiskais atbalsts. Lai padziļinātu darbinieku izpratni par personu ar garīga rakstura traucējumiem seksualitātes īpatnībām, "Zemgales" sociālā darba speciālistiem bija apmācību cikls, ko pasniedza šīs jomas vadošie speciālisti," par izdarīto pēc notikušā informēja "Zemgales" vadītājs, piebilstot, ka tiesvedības laikā tiek nodrošināts gan juridiskais, gan psiholoģiskais atbalsts.

Plašāku informāciju par apsūdzēto un cietušajiem aģentūrai LETA pašlaik neizdevās iegūt arī prokuratūrā, jo attiecīgās lietas prokurore ir atvaļinājumā.

Jau vēstīts, ka septembra beigās Jelgavas tiesa no jauna izskatījusi lietu, kurā par dzimumtieksmes vardarbīgu apmierināšanu ar mazgadīgām personām apsūdzēts SAC "Ziedkalne" bijušais direktors Andrejs Nīmanis.

No jauna izskatot Nīmaņa lietu, tiesa atzinusi viņu par vainīgu un konstatējusi, ka nav ievērotas personas tiesības uz kriminālprocesa pabeigšanu saprātīgā termiņā. Šis apstāklis ņemts vērā, un sods ir mīkstināts.

Par katru no trim noziedzīgajiem nodarījumiem pret trim cietušajiem Nīmanis sodīts ar brīvības atņemšanu uz četriem mēnešiem. Galīgais sods - cietumsods uz sešiem mēnešiem un vienu dienu - noteikts pēc noziedzīgo nodarījumu kopības, daļēji saskaitot piespriestos. Taču, tā kā soda izciešanas termiņā ieskaitīts apcietinājumā pavadītais laiks no 2009.gada 15.jūnija līdz 2009.gada 16.decembrim, sods tiek uzskatīts par izciestu.

Savukārt oktobra beigās Jelgavas tiesa turpinās iztiesāt lietu pret VP darbiniekiem Sandi Blūmu un Jāni Pranku, kuri tiek vainoti dienesta pilnvaru pārsniegšanā pret "Ziedkalnes" klientu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)