Banner 980x90

Jelgavas "Fortum" un "Lietuvos Energija" sadarbosies

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
"Fortum" un "Lietuvos Energija" veidos kopuzņēmumu, lai Lietuvas pilsētā Kauņā būvētu jaunu atkritumu dedzināšanas koģenerācijas staciju, kuru plānots nodot ekspluatācijā 2019. gada rudenī.

UAB "Fortum Heat Lietuva" būs jaunā uzņēmuma, kas sauksies UAB "Kauno kogeneracinė jėgainė" (KKJ), mazākumakciju turētājs, kurā tam piederēs līdz 49% akciju, uzzināja pilsētas informācijas portāls Jelgava24.lv.

Kopējās investīciju izmaksas jaunajā koģenerācijas stacijā būs ap 150 miljoniem eiro, no kurām "Fortum" tiešās investīcijas būs ap 20 miljoniem eiro. Lēmumu par kopuzņēmuma veidošanu paredzēts pieņemt līdz 2015. gada beigām, kad to būs apstiprinājusi Eiropas Kompetences padome, informē SIA "Fortum Jelgava" Korporatīvās komunikācijas daļas vadītāja Guntra Matisa.

Plānots, ka jaunā koģenerācijas stacija gadā izmantos apmēram 200,000 tonnas vietējos sadzīves atkritumus, lai ražotu siltumenerģiju, kuru nodos Kauņas centralizētās siltumapgādes tīklā, kas  apkalpo ap 111000 mājsaimniecības un 3500 juridiskos klientus. Koģenerācijas stacija samazinās CO2 izmešu daudzumu par 65000 tonnām gadā. Turklāt, tā ievērojami samazinās nepieciešamību apglabāt atkritumus izgāztuvēs.

"Jaunā koģenerācijas stacija ir turpinājums "Fortum" investīcijām Baltijas valstīs energoefektīvās koģenerācijas tehnoloģijās, kuras izmanto vietējos kurināmā resursus. Tā atbilst arī Lietuvas Nacionālās Enerģētiskās neatkarības stratēģijai", stāsta Vitalijus Žuta, UAB "Fortum Heat Lietuva" vadītājs. "Mums ir ļoti laba pieredze ar mūsu pirmo atkritumu dedzināšanas koģenerācijas staciju Klaipēdā, Lietuvā, kura darbojas kopš 2013. gada pavasara."

Jaunā koģenerācijas stacija gadā saražos apmēram 500 GWh siltumenerģijas un 170 GWh elektroenerģijas.

Kombinētā siltumenerģijas un elektroenerģijas ražošana, jeb koģenerācija, ir energo efektīvs enerģijas ražošanas veids, kurā var izmantot gandrīz 90% no kurināmā enerģijas un kas samazina izmešu daudzumu atmosfērā, salīdzinājumā ar ražošanu katlumājās. Pēdējo pāris gadu laikā "Fortum" veicis nozīmīgas investīcijas jaunās koģenerācijas stacijās Somijā, Zviedrijā, Igaunijā, Latvijā, Lietuvā un Polijā.

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)