Banner 980x90

Jelgavas novada pašvaldības īpašumā ir 14 ar latvāņiem invadēti zemesgabali

Foto: Jelgava24.lv
Foto: Jelgava24.lv
Jelgavas novada pašvaldības īpašumā ir 14 zemes vienības, kas ir invadētas ar latvāņiem un kas atrodas Vircavas, Vilces, Zaļenieku, Svētes, Platones, Lielplatones un Elejas pagastā, aģentūra LETA uzzināja pašvaldībā.

Drīzumā novadā noslēgsies latvāņu skarto teritoriju apsekošana. Īpašuma pārvalde sadarbībā ar pagastu pārvaldēm apzina īpašumus - gan pašvaldības, gan privāto zemju -, kas ir invadēti ar latvāņiem. Saraksts ar latvāņu invadētajām teritorijām tiek veidots un katru gadu papildināts no jauna.

Par latvāņu ierobežošanu pašvaldības zemēs gādā SIA "Jelgavas novada KU" un pagastu pārvaldes, savukārt privātās teritorijās tas ir īpašnieku pienākums.

Jelgavas novada Īpašuma pārvaldes vides aizsardzības speciāliste Līga Solosteja sadarbību ar privātīpašniekiem latvāņu apkarošanā kopumā vērtē kā labu. Viņa stāsta, ka latvāņu skarto zemju īpašniekiem informatīvas vēstules pašvaldība izsūtīja jau agrā pavasarī, aicinot nodrošināt šo augu izplatību ierobežojošus pasākumus.

"Galvenais ir nepieļaut, lai nogatavinās sēklas, un tas nozīmē, ka latvāņi ir ļoti laikus jālikvidē, pielietojot dažādas ierobežošanas metodes. Tiesa, ne visi zemju īpašnieki šo nosacījumu apzinīgi ievēro, un pašlaik, kad latvāņi jau izziedējuši, ar pļaušanu vairs nebūs līdzēts - ziedkopas ir jānogriež un jāsadedzina," skaidro Solosteja.

Pašvaldības īpašumos esošo latvāņu apkarošanu, ierobežošanu veic pagastu pārvaldes - agrā pavasarī tiek izdurtas, izraktas latvāņu saknes, vēlāk tie tiek pļauti, vietām izmantojot herbicīdus. Visvairāk latvāņa invadēto teritoriju ir Zaļenieku, Vilces, Elejas un Glūdas pagastā.

Ja apsekošanas laikā speciālisti konstatē, ka latvāņi nav nopļauti vai nav veikti citi to izplatību ierobežojoši pasākumi, sadarbībā ar Pašvaldības policiju tiek veiktas pārrunas, īpašniekam dodot laiku problēmu novērst. Ja tas netiek izdarīts, var tikt piemērots sods.

"Līdz šim zemju saimnieki, kuru īpašumā tomēr esam fiksējuši latvāņus, bijuši saprotoši un gatavi situāciju nekavējoties labot, un mūsu rīcībā jau ir vairākas adreses, kuras varam apsekot atkārtoti, jo īpašnieki mūs ir informējuši, ka problēma novērsta," stāsta Solosteja, akcentējot, ka visas latvāņu invadētās teritorijas, kurās fiksēti pārkāpumi, sadarbībā ar Pašvaldības policiju tiks apsekotas atkārtoti.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)