Banner 980x90

Jelgavas novada dome nepiekrīt AT viedoklim par likuma pārkāpumu

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Jelgavas novada dome noliedz nelikumības savā darbībā, neizsniedzot deputātam Kārlim Rimšam (LRA) viņa pieprasīto informāciju, aģentūra LETA noskaidroja pašvaldībā.

Komentējot Augstākās tiesas (AT) norādīto, ka Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Ziedonis Caune (ZZS) savā darbībā pārkāpis likumu, nesniedzot pieprasītos dokumentus deputātam, pašvaldības pārstāve Dace Kaņepone vērš uzmanību, ka pašvaldība līdz šim ir sniegusi iespēju deputātam iepazīties ar dokumentiem un cita veida informāciju, ja vien informācijas pieprasījums noformēts atbilstoši kārtībai.

"Konkrētajā situācijā, ņemot vērā, ka, būdams deputāts, Rimša pieprasīja dokumentu norakstus no pašvaldības ierobežotas pieejamības dokumentiem, jāņem vērā, ka pieprasījumā jānorāda mērķis, kādam tā tiks izmantota. Turklāt atbilstoši likumam - ja ierobežotas pieejamības informācija tiek izsniegta, tās saņēmējs uzņemas saistības šo informāciju izmantot tikai tiem mērķiem, kuriem tā pieprasīta. Jāatzīmē, ka pašvaldība deputātam vairākkārt norādījusi noteiktu rīcības kārtību informācijas saņemšanai," uzsver Kaņepone.

Viņa skaidro, ka deputāts pieprasīja dokumenta norakstu pašvaldības veiktajam auditam par juridiskajiem pakalpojumiem. Visi deputāti domes sēdē tika iepazīstināti ar audita ziņojumu un tā rezultātiem, kā arī informēti par tālāku nodomu šo dokumentu iesniegt Iepirkumu uzraudzības biroja komisijai, taču dokumentam pašvaldībā vienlaikus noteikts arī ierobežotas pieejamības statuss.

"Tas nozīmē, ka deputātam ir nevis liegts ar to iepazīties, bet gan savā pieprasījumā to saņemt jānorāda mērķis, tātad uzņemoties arī atbildību par dokumentā ietvertās informācijas sensivitāti. Pašvaldība jau 8.februārī, atbildot uz Rimšas brīvā iesnieguma formā rakstīto pieprasījumu, norādījusi uz konkrēto ierobežotās pieejamības dokumentu. Rimša līdz šim ir ignorējis vienoto kārtību, kādā veidā aizpildāms deputāta informācijas pieprasījums," norāda Kaņepone.

Viņa arī pauž, ka, ja pašvaldība sekotu tam, ka ikvienam deputātam ir neierobežotas tiesības pieprasīt jebkura veida dokumentus bez pamatojuma, tikai tāpēc, ka viņš ir deputāts un atsaucas uz deputāta kompetencēm savu funkciju veikšanai noteiktā vēlēšanu apgabalā, izveidotos absurda situācija attiecībā kaut vai uz Iepirkumu komisijas dokumentāciju, Bāriņtiesas vai Sociālā dienesta lēmumiem, kas operē ar sensitīviem personu datiem, komercnoslēpumu un bez pamatojuma var publiskā telpā nodarīt kaitējumu.

Pašvaldībai nav saprotama arī AT prakse atklātas vēstules veidā, iesaistot plašsaziņas līdzekļus, informēt ministriju par lēmumiem, kas tieši skar pašvaldības darbu, ja tā nav sniegusi nekāda veida informāciju par šādu lēmumu pašai pašvaldībai.

AT, atbildot uz Jelgavas novada domes opozīcijas deputāta Rimšas pieteikumu par pašvaldības rīcību, it kā neizsniedzot viņam pieprasīto informāciju, publiski vērsusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) uzmanību par tiesību normu pārkāpumu, neanalizējot patiesos pašvaldības rīcības apstākļus un deputāta pieprasījuma saturu, pašvaldības nostāju pauž Kaņepone.

LETA jau vēstīja, ka AT Administratīvo lietu departaments maija beigās pieņēma blakus lēmumu kādā lietā, vēršot VARAM uzmanību tālākai rīcībai saistībā ar iespējamu tiesību normu pārkāpumu Caunes rīcībā.

Kā aģentūrai LETA paskaidroja AT preses sekretāre Baiba Kataja, AT Administratīvo lietu departaments 27.maijā atstāja negrozītu Administratīvās rajona tiesas lēmumu atteikties pieņemt Jelgavas novada domes deputāta pieteikumu par pašvaldības rīcību, neizsniedzot viņam pieprasīto informāciju. AT atzina par pamatotu Administratīvās rajona tiesas lēmumu, ar kuru pieteikumu atteikts pieņemt, jo lieta nav skatāma administratīvā procesa kārtībā.

Tiesa skaidro, ka pašvaldības deputāts informāciju ir pieprasījis un to vēlējies izmantot pašvaldības domes kā vēlētas institūcijas pareizu un taisnīgu lēmumu pieņemšanai, nevis kā privātpersonas individuālu tiesību īstenošanai. Ja informācijas pieprasījums iesniegts, īstenojot amatpersonas amata pienākumus, lieta nav izskatāma administratīvā procesa kārtībā.

Vienlaikus AT taisīja lietā blakus lēmumu, kuru tiesa nosūtījusi VARAM. Tajā AT vērš atbildīgās ministrijas uzmanību tālākai rīcībai, norādot, ka Jelgavas novada domes priekšsēdētājs savā darbībā pārkāpis Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likumu, nesniedzot pieprasītos dokumentus Jelgavas novada domes deputātam. Pašvaldības domes priekšsēdētājam ir pienākums izsniegt deputātam pieprasīto informāciju viņa pilnvaru īstenošanai nepieciešamo dokumentu norakstus un deputātam savā vēlēšanu apgabalā ir tiesības iepazīties ar valsts un pašvaldības iestāžu, kā arī pašvaldības kapitālsabiedrību vadītāju dokumentāciju, kas skar attiecīgās pašvaldības intereses, ja tas ar likumu nav aizliegts.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)