Banner 980x90

Jelgavas novadā daļa dzīvokļu īpašnieku neizjutīs PVN piemērošanu namu apsaimniekošanas pakalpojumiem

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Trešdienas, 27.jūlija, Jelgavas novada domes sēdē tiks skatīts lēmumprojekts par daudzdzīvokļu dzīvojamo māju pārvaldīšanas maksas samazināšanu, aģentūru LETA informēja novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Enija Kreicberga-Kapša.

Neraugoties uz pievienotās vērtības nodokļa (PVN) piemērošanu kopīpašuma pārvaldīšanas pakalpojumiem, plānots, ka Jelgavas novadā no 1.jūlija vairumam daudzdzīvokļu māju iedzīvotāju maksājums par kopīpašuma pārvaldīšanu paliks nemainīgs - 0,36 eiro par kvadrātmetru (m2), jau ieskaitot PVN, jeb 0,2975 eiro/m2 bez PVN.

Vēl pirms bijušo Jelgavas rajona pagastu pašvaldību kapitālsabiedrību apvienošanas ar Jelgavas novada domes lēmumu pārvaldīšanas maksa tika noteikta 0,36 eiro/m2 apmērā, kas līdz pat šim brīdim nebija mainīta. Tā gan tika piemērota mājās, kuru īpašnieki nav lēmuši par mājas pārvaldīšanu. Savukārt tām mājām, kuru īpašnieki ir pārņēmuši māju pārvaldīšanu un pilnvarojuši to veikt SIA "Jelgavas novada KU", pārvaldīšanas maksa ir noteikta pārvaldīšanas līgumos, skaidro Kreicberga-Kapša.

Grozījumi Pievienotās vērtības nodokļa likumā, ar kuriem dzīvojamo māju pārvaldīšanas maksa tiek aplikta ar PVN, bija noteicošais iemesls, lai SIA "Jelgavas novada KU" izvērtētu dzīvojamo māju uzkrājumu fonda pieauguma tempu un lietderību, atzīst pašvaldībā. Iepriekšējos gados ir veiktas investīcijas māju kopīpašuma saglabāšanā: daudzām mājām ir nomainīti koplietošanas telpu logi, ārdurvis, remontētas kāpņu telpas, iekšējās komunikācijas un veikti tamlīdzīgi darbi, kuri turpinās arī pašlaik. Neraugoties uz to, kopējais finanšu līdzekļu uzkrājums mājām pašlaik pārsniedz 100 000 eiro.

"Kārtējiem darbiem vai māju ikdienas uzturēšanai un apsaimniekošanai tik apjomīgi uzkrājumi nav nepieciešami, savukārt tāda līmeņa investīcijām kā dzīvojamo māju renovācija minētie uzkrājumi ir nepietiekami, parasti šādas investīcijas tiek realizētas ar ilgtermiņa aizņēmumu palīdzību. Līdz ar to virknei māju pakāpeniski pieaug pārvaldīšanas fonds, taču uzkrātos līdzekļus faktiski nav, kur izmantot. Kamēr pārvaldīšanas maksa netika aplikta ar PVN, šāds uzkrājums lielu satraukumu neradīja, jo kalpoja kā ilgtermiņa "drošības spilvens" pret nemaksātājiem vai krājkase apjomīgiem nākotnes izdevumiem. Taču pašlaik, kad spēkā stājusies norma par PVN piemērošanu dzīvojamo māju pārvaldīšanas maksai, piedāvājam uzkrājumu pieauguma dinamiku piebremzēt," skaidro SIA "Jelgavas novada KU" vadītāja Antra Alksne.

Uzņēmuma vadītāja ir pārliecināta, ka ieguvēji šādai kopīpašuma pārvaldīšanas maksas samazināšanai ir ne vien iedzīvotāji, kuriem jau tā ir sarežģīti norēķināties par kopīpašuma pārvaldīšanu, bet arī uzņēmums. "Nav noslēpums, ka jebkuras maksas pieaugums palielina gan ilgstošo parādnieku skaitu, gan kopējā parāda apjomu. Pakāpeniski samazinoties līdzekļu uzkrājumam, mazinātos risks arī sabalansētai uzņēmuma naudas plūsmai gadījumos, kad māju īpašnieki vēlētos lemt par pārvaldīšanas uzdevuma deleģēšanu citam pārvaldniekam un finanšu līdzekļu uzkrājumu nāktos pārskaitīt mājas īpašniekiem vai jaunajam pārvaldniekam," skaidro Alksne.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)