Banner 980x90

Jelgavas bāriņtiesa neesot saņēmusi sūdzības no bērnunama audzēkņiem

Jelgava, 20.apr., LETA. Jelgavas bāriņtiesā nav saņemtas sūdzības par iespējamo emocionālo vai fizisko vardarbību Jelgavas bērnu sociālās aprūpes centrā, aģentūru LETA informēja bāriņtiesas priekšsēdētāja Irisa Guntra Turčinska.

Viņa skaidroja, ka bāriņtiesa katru gadu pārbauda ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā ievietoto bērnu aprūpi, izvērtējot dzīves apstākļus, veselības nodrošināšanu, ēdiena, apģērba pietiekamību, izglītošanu, audzināšanu un brīvā laika pavadīšanu. Bāriņtiesas pārstāvji sarunās ar katru centra bērnu cenšas noskaidrot pašreizējās sajūtas un turpmākās vēlmes, kā arī viedokli par saskarsmi ar grupiņas bērniem un centra darbiniekiem.

"Ikgadējās pārbaudēs bāriņtiesa netika identificējusi bērnu tiesību pārkāpumus, neatbilstošus dzīves apstākļus, un sarunās ar bērniem netika saņemtas sūdzības vai norādes par emocionālu vai fizisku vardarbību no centra darbinieku puses," apgalvoja Turčinska.

Bāriņtiesa šādas pārbaudes veic arī internātskolās, kurās mācās bērnunama bērni, piemēram, Baltinavas Kristīgajā internātpamatskolā, Tiskādu speciālajā internātpamatskolā, Adamovas speciālajā internātpamatskola. Turčinska pauda, ka arī šajās mācību iestādēs tika runāts ar katru bērnunama bērnu, un netika saņemtas sūdzības vai konstatēti pārkāpumi. Arī skolu vadība esot paudusi labas atsauksmes par to, ka aprūpes centrs ir nodrošinājis visu nepieciešamo mācību procesa apgūšanai un ikdienas dzīvei nepieciešamo, bērni ir labi audzināti, pieklājīgi un apguvuši pašaprūpes iemaņas.

Jau ziņots, ka bērnu tiesības sargājošajās iestādēs nonākuši septiņi iesniegumi par dažādiem pārkāpumiem kādā Jelgavas bērnunamā, un saistībā ar notikušo ir sākta izmeklēšana, kuras laikā no amata pienākumu pildīšanas atstādinātas trīs audzinātājas, otrdien vēstīja Latvijas Radio.

No minētajiem iesniegumiem varot noprast, ka personāla vardarbīga izturēšanās pret bērniem, piemēram, raustīšana aiz matiem, ēdiena bāšana mutē ar varu, apsaukāšana un citi pārkāpumi, sociālās aprūpes iestādē tiek uztverta kā normāla, jo vairāki bērni uz šādiem pārkāpumiem nereaģē, un personāls vardarbības metodes nekautrējas pielietot arī svešu personu klātbūtnē.

Bērnunams Jelgavā piekopjot arī praksi nepaklausīgākos bērnus ievietot psihoneiroloģiskajās slimnīcās, un šajā jautājumā liels palīgs esot pašvaldības policija. Bērni tiekot nogādāti arī tālos internātos, parasti Latgalē.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)