Banner 980x90

Jelgavā tiks rīkots "Latraps" seminārs par vietējo alus miežu audzēšanu

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG

Piektdien, 9.oktobrī, no plkst.12.30 līdz 19.30 kooperatīva "Latraps" iesalnīcā Staļģenē, Jelgavas novada Jaunsvirlaukas pagastā, Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija sadarbībā ar graudu un rapša audzētāju kooperatīvo sabiedrību "Latraps" rīkos semināru, lai informētu un motivētu graudu audzētājus pievērsties alus miežu audzēšanai, no kuriem tiek gatavots iesals, aģentūru LETA informēja pasākuma rīkotāji.

Semināra mērķis ir informēt graudu audzētājus par Latvijā audzēta izejmateriāla nepieciešamību iesala ražošanai, nodrošinot konkurētspēju un augstu kvalitāti salīdzinājumā ar ārvalstu konkurentiem.

Seminārā uzstāsies aldaris Kārlis Tomsons, kurš klātesošos informēs par alus miežu un alus iesala ražošanu Latvijā. Savukārt Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "Bior" pārstāve Inese Siksna stāstīs par Latvijas iedzīvotāju alus, kvasa un citu dzērienu, kā arī pārtikas lietošanas paradumiem.

Kā ziņots, iesalnīcu "Latraps" uzbūvēja 2013.gadā, investējot ap 3,55 miljoniem eiro un plānojot ar iesalu apgādāt Latvijas tirgu, kur dominē Lietuvā un Vācijā ražotais iesals. "Latrapa" iesalnīcā gadā saražo ap 3000 tonnu produkcijas. Savukārt produkciju iepērk vairākas ražotnes, tostarp AS "Aldaris", AS "Valmiermuižas alus" u.c.

"Latraps" dibināts 2000.gadā Elejā. Kooperatīvā iekļauto saimniecību apstrādājamās platības ir no 20 līdz 6000 hektāru. Patlaban "Latrapā" ir 729 biedri un 34 biedru kandidāti.

Pagājušajā finanšu gadā, kas ilga no 2013.gada 1.jūlija līdz 2014.gada 30.jūnijam, tika apgrozīti 166,98 miljoni eiro salīdzinājumā ar 203,83 miljoniem iepriekšējā gadā, bet peļņa bija 2,022 miljoni eiro salīdzinājumā ar 5,341 miljona peļņu iepriekšējā finanšu gadā.

Kā norādīts vadības ziņojumā, finanšu rādītāju kritums skaidrojams ar papildu izdevumiem ziemāju pārsēšanas dēļ, ražības samazināšanos par 20%, kā arī rekordlielo ražu pasaulē, kas novedis pie graudu cenu krituma biržās par vairāk nekā 25%, līdz ar to attiecīgi samazinot kooperatīva sastāvā iekļauto saimniecību ieņēmumus.

Uzņēmums eksportē apmēram 80% iepirkto graudu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)