Banner 980x90

Jelgavā pēc restaurācijas iesvētīs Kurzemes prinča Kārļa Jēkaba sarkofāgu

Jelgava, 5.jūl., LETA. Rīt, 6.jūlijā, plkst.15 Kurzemes hercogu kapenēs Jelgavas pilī notiks Kurzemes prinča Kārļa Jēkaba sarkofāga iesvētīšana pēc restaurācijas, aģentūru LETA informēja Rundāles pils muzeja sabiedrisko attiecību galvenā speciāliste Ilze Kusiņa.

Ceremonijā piedalīsies Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas Liepājas diecēzes bīskaps Hanss Martins Jensons, Kurzemes bruņniecības priekšsēdētājs barons Klauss fon Hāns, Latvijas Lauksaimniecības universitātes pārstāvji, Rundāles pils muzeja direktors Imants Lancmanis, restauratori un citi muzeja darbinieki.

Princis Kārlis Jēkabs bija Kurzemes hercoga Jēkaba un hercogienes Luīzes Šarlotes trešais dēls, audzis deviņu bērnu ģimenē, studējis Ženēvā. 1676.gadā viņš bija kājnieku pulka komandieris Orānijas prinča armijā Holandē. Saņēmis vēsti par mātes nāvi, princis devās uz Kurzemi, bet Berlīnē, saslimis ar vēdertīfu, nomira. Apbedīts Kurzemes hercogu kapenēs Jelgavā alvas sarkofāgā.

Prinča Kārļa Jēkaba sarkofāgs liecina par agrīnā baroka izpausmēm Latvijas dekoratīvajā mākslā. Domājams, to darinājis Liepājas alvas lējējs Heinrihs Pēmellers, tāpat kā sarkofāgus hercogam Jēkabam un hercogienei Luīzei Šarlotei. Visi trīs sarkofāgi ir ļoti līdzīgi - sešstūru prizmas formā, ar ērgļa ķetnu aptvertām lodveida kājām un zeltītiem alvas rotājumiem. Prinča un hercoga sarkofāgu apdarē dominē kara, uzvaru un miera tematika, hercogienes sarkofāgu grezno vijīgi akanti, ziedu un lapu vītnes, skaidroja Kusiņa.

Sarkofāgu stāvokli ir ietekmējuši gan dabiskie metāla novecošanas procesi, gan cilvēku ļaundarība. Prinča Kārļa Jēkaba sarkofāgam bija dažādas deformācijas, plīsumi un lūzumi, daudzas detaļas atlūzušas un zudušas, alva daudzviet stipri oksidējusies, zeltījums zudis.

Restaurāciju un konservāciju veica Rundāles pils muzeja speciālisti Daira Līdaka, Arvis Druviņš, Jānis Līdaka Zinātniskās restaurācijas nodaļas vadītājas Ainas Balodes pārraudzībā. Vispirms veikta sarkofāga tehniskā restaurācija - plaisu aizlodēšana un slīpēšana, iepriekšējo lodējumu noņemšana, senās balsta sistēmas atjaunošana, papildu rāmja izgatavošana, savienojuma vietu labošana, zudumu vietu aizpildīšana, virsmu līdzināšana un pēcapstrāde, jaunu alvas atlējumu izgatavošana zudušo vietā. Pēc tam notika virsmu konservācija, nostiprinot atlikušo zeltījumu un attīrot alvu no oksidācijas produktu slāņa. Visbeidzot tonēšana, lai atjaunotās daļas neatšķirtos no senajām, un aizsargvaska uzklāšana. Sarežģītajā procesā restauratoriem palīdzēja agrāk uzkrātā bagātā pieredze.

Muzeja restauratori pilnībā atjaunojuši vienpadsmit sarkofāgus, daļēja restaurācija veikta diviem sarkofāgiem, bet jau šogad turpināsies darbs pie pārējiem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)