Banner 980x90

Jelgavā norisināsies saruna ar Ojāru Spārīti par nacionālo identitāti

Rīga, 12.febr., LETA. Ceturtdien, 14.februārī, plkst.17, Jelgavas pilsētas bibliotēkā norisināsies saruna par nacionālo identitāti ar mākslas vēsturnieku Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) prezidentu Ojāru Spārīti, aģentūru LETA informēja Jelgavas Latviešu biedrībā (JLB).

Pasākuma rīkotāju mērķi ir sargāt un kopt latviešu tautas kultūru, valodu, tradīcijas, dzīvesveidu, nacionālo identitāti, nostiprināt nacionālās piederības un valstisko apziņu. Vienlaikus tiek uzturēti kontakti ar pilsētas mazākumtautību biedrībām, kas savu kultūru iedzīvina mītnes zemē.

"Mūsdienās sevišķi mazās tautas ir pakļautas briesmām, ko rada lielvalstu centieni pārdalīt pasauli. Tāpēc tās var izdzīvot tikai tad, ja ne vien sargā pašas sevi, bet arī saglabā savu nacionālo identitāti. Pašlaik pastāv dažādas teorijas, vai tā saucamajā internacionālisma laikmetā ir vieta nacionālajai pašapziņai un identitātei, jo tās var būt šķērslis tautu kontaktiem. Nacionālie konflikti ceļas tieši no pārspīlētas tiekšanās uzsvērt nacionālo," pauda JLB Kultūras un tradīciju darba grupas vadītāja Maija Kravinska.

Spārītis sarunā ar jelgavniekiem piedāvās savas pārdomas par indivīda un nacionālās identitātes attiecībām agrāk un mūsdienu Latvijā, laikabiedros un kopīgajā kultūrvidē. "Argumentējot ar vizuālo materiālu, mēģināšu parādīt nacionālās identitātes mainīgo dabu un laikmetu manipulācijas ar šī abstrakto saturu iekļaujošā jēdziena saturu un formu," pasākuma gaitu ieskicēja Spārītis.

Viņš vēlas klausītājiem atklāt varonīgā nacionālā ideālisma mēģinājumu saglabāties kā indivīdā, tā arī viņa mākslā, tuvāk apskatot gleznotāja Edgara Vintera piemēru. Vērojot pašreizējās tendences un ņemot vērā savu pieredzi, kas gūta vairākkārtējos ārzemju braucienos tostarp uz austrumu valstīm, mākslas zinātnieks centīsies arī modelēt nacionālo vērtību saglabāšanas scenārijus tuvākajā nākotnē.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)