Banner 980x90

Ja laikapstākļi krasi nemainīsies, plūdi Jelgavai varētu iet secen

Rīga, 21.febr., LETA. Ja laikapstākļi turpmākajās nedēļās krasi nemainīsies, plūdi Jelgavai šogad nedraudēs, sarunā ar aģentūru LETA pieļāva pilsētas Pašvaldības operatīvās informācijas centra (POIC) vadītājs Gints Reinsons.

Speciālistu apkopotā informācija liecina, ka Lielupē pie Mežotnes un Staļģenes šonakt ir krities, taču tas arī līdz šim nav sasniedzis kritisku robežu, lai varētu bažīties par plūdiem, stāstīja pašvaldības pārstāvis. Vietām upes palienes ir applūdušas, vietām sablīvējušies vižņi, vairāki upes posmi ir brīvi no ledus, taču garāku posmu līdz Jelgavai upi klāj ledus. Savukārt Driksā Jelgavā ledus kustība nav novērota.

Pie tiltiem pilsētā Lielupe ir bez ledus, un Reinsons uzsvēra, ka ledus ir plāns, tāpēc tiek prognozēts, ka ledus sablīvējumi līdz pat upes gultnei neveidosies.

POIC vadītājs, ņemot vērā sinoptiķu prognozes, pieļāva, ka plūdi pilsētai šogad ies secen. Tos varētu veicināt vien temperatūras pazemināšanās līdz mīnuss 10 vai mīnuss 15 grādiem, kad veidotos jauna ledus sega, un nokrišņi.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) operatīvā informācija liecina, ka trešdien Ogres upē pie Ogresgala ledus iešanas dēļ ūdens līmenis kāpa par 75 centimetriem, savukārt aizvadītajā naktī tas nav būtiski mainījies. Novērojumi tiek veikti stacijā "Lielpeči", kas atrodas pie Plūmju ielas Ogresgalā.

Ogres pilsētā izvietotajā hidroloģiskajā stacijā pēdējā diennaktī reģistrētas ūdens līmeņa svārstības 20 centimetru intervālā.

Lielupē pie Mežotnes un Staļģenes ūdens līmenis nedaudz pazeminājies, bet posmā no Jelgavas līdz Jūrmalai tas pēdējā diennaktī kāpis par 15-30 centimetriem. Vietām applūdušas palienes.

Iepriekšējo silto dienu ietekmē vairākās Latvijas upēs turpinās ūdens līmeņa paaugstināšanās. Pašreizējā sala dēļ lielākajā daļā upju tuvākajās dienās gaidāms pakāpenisks ūdens līmeņa kritums, vien atsevišķos upju posmos iespējams straujš kāpums ledus iešanas dēļ.

LVĢMC brīdina, ka Ogres upes lejtecē iespējamas krasas ūdens līmeņa svārstības un iespējama plašāka palieņu applūšana pie Lielupes.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)