Banner 980x90

Industriālā mantojuma objekti kļūst aizvien nozīmīgāki tūrisma piedāvājumā

Rīga, 6.nov., LETA. Industriālajam mantojumam Latvijā un Igaunijā ir lielas attīstības iespējas un tā objekti iegūst arvien nozīmīgāku lomu tūrisma piedāvājumā, pēc industriālā mantojuma nedēļas nogales secinājuši tās organizētāji un objektu saimnieki.

Kurzemes plānošanas reģiona Projekta "Industriālais mantojums" vadītāja Jana Kalve aģentūrai LETA stāstīja, ka piecās nedēļas nogalēs 55 industriālā mantojuma objektus Latvijā un Igaunijā apmeklējuši vairāk nekā 13 000 viesu, vislielāko interesi izrādot par bākām, seno fabriku ēkām, dzelzceļa objektiem un ūdenstorņiem.

Viņa minēja, ka sperti pirmie soļi, lai industriālā mantojuma celtnes un objekti, kas savas funkcijas zaudējuši, pārtaptu par jauniem tūrisma objektiem. Iedzīvotāju interese apliecina, ka jāturpina industriālā tūrisma objektu sakārtošana un maršrutu pilnveide.

Piecas nedēļas nogales septembrī un oktobrī apmeklētājiem bija pieejami unikāli industriālā mantojuma objekti Latvijā un Igaunijā. Daži no tiem ikdienā nav pieejami, piemēram Liepājas ūdenstornis un Valdgales vējdzirnavas. Ērtības labad visi objekti bija apvienoti piecos maršrutos pa reģioniem - Vidzeme, Kurzeme, Rīgas reģions, kā arī Rietumu un Dienvidigaunija. Maršrutos bija iekļautas bākas, dzirnavas, hidroelektrostacijas, ūdenstorņi, senu ražotņu ēkas, muzeji un dzelzceļu mantojuma objekti.

Vidzemē visapmeklētākās bija senās ražotnes un dzelzceļš, Rietumigaunijā - bākas, Rīgas reģionā apmeklētāji deva priekšroku virknei ražotņu un to muzejiem, savukārt Dienvidigaunijā vislielāko interesi ceļotāji izrādīja par bākām. Kurzeme bija viens no visapmeklētākajiem reģioniem, kur gandrīz 6400 viesu deva priekšroku bāku un ūdenstorņu iepazīšanai.

Projekts "Industriālais mantojums tūrisma attīstībai" tiek realizēts Innterreg Igaunijas - Latvijas programmā, kas ļauj izcelt industriālā mantojuma objektus un maršrutos vienkopus piedāvāt interesentiem tos apskatīt. Nepilnu divu gadu laikā Latvijā jau ir atjaunoti un notiek darbs pie Zilākalna un Aizputes ūdenstorņa, Airītes stacijas, Baložu dzelzceļa, Kuldīgas industriālā mantojuma torņa, Jaunpils dzirnavām, kā arī Līgatnes papīrfabrikas strādnieku dzīvokļa.

Kopumā Latvijā un Igaunijā ar projekta finansiālo atbalstu tiks uzlaboti 25 industriālā mantojuma objekti.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)