Banner 980x90

Gripas izplatības dēļ aicina bez īpašas vajadzības neapmeklēt slimniekus

Lai arī karantīna Jelgavas slimnīcā gripas izplatības dēļ vēl nav noteikta, mediķi tomēr iesaka atturēties no slimnieku apmeklējumiem.

Slimnīcas virsārste Solveiga Ābola aicina jelgavniekus pēc iespējas atteikties no ciemošanās pie slimniekiem un nākt tikai īpašas nepieciešamības gadījumā, piemēram, ja pacientam kaut kas jāatnes. Ārste skaidro, ka uz ārstniecības iestādi gripas sezonā nevajadzētu nākt ar bērniem, virsdrēbes noteikti jāatstāj garderobē. Tāpat nav ieteicams nākt grupās.

Mediķe atzīst, ka parasti Jelgava bija viens no gripas "epicentriem" jau pašas slimības sezonas sākumā, taču šogad situācija ir citāda – slimība nāk no austrumiem.

Ābola pilsētas informācijas portālam Jelgava24.lv stāsta, ka pašlaik slimnīcā nav gripas slimnieku, jo lielākā daļa ārstējas mājās pēc ģimenes ārstu konsultācijām. "Zinām, ka sūdzības par temperatūru ir daudziem pilsētā," atzīst slimnīcas pārstāve.

Jaunākie Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) gripas un akūtu augšējo elpceļu infekcijas (AAEI) monitoringa dati liecina, ka aizvadītajā nedēļā pacientu skaits, kuri vērsās ambulatorajās iestādēs gripas gadījumos bija vidēji 32 pacienti uz 100 000 iedzīvotāju. Salīdzinot šo rādītāju ar iepriekšējās nedēļas datiem (6 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju) var secināt, ka ir sākusies intensīva gripas izplatība un tuvākajā laikā saslimstība ar gripu turpinās pieaugt, skaidro SPKC epidemiologi.

Speciālisti atgādina, ka gripa ir nopietna elpceļu infekcija, kas var izraisīt smagas komplikācijas un pat nāves gadījumus.

SPKC epidemioloģe Raina Nikiforova skaidro, ka pašlaik vairāki rādītāji liecina par gripas intensitātes pieaugumu un plašāku izplatību. Tādēļ šobrīd gripas profilakses pasākumu ievērošana ir īpaši svarīga.

Lai novērstu citu cilvēku inficēšanos vai izvairītos no smagas gripas norises, epidemiologi iesaka sekot līdzi savam veselības stāvoklim, un, parādoties pirmajām gripas pazīmēm, doties pie ārsta vai palikt mājās un sazināties ar savu ģimenes ārstu pa telefonu. Svarīgi būtu sekot arī savu bērnu veselības stāvoklim un neļaut saslimušiem bērniem apmeklēt izglītības iestādes.

Gripai, atšķirībā no citām elpceļu infekcijām, raksturīgs straujš sākums - stipras galvassāpes, drudzis, paaugstināta temperatūra, nespēks, kaulu "laušanas sajūta", aizlikts deguns bez iesnām un sauss klepus.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)