Banner 980x90

Būvnieks: Zema enerģijas patēriņa sporta zāles ēkas būvniecība Jelgavā bija izaicinājums

Ilustratīvs foto/ Foto: Evija Trifanova/ LETA
Ilustratīvs foto/ Foto: Evija Trifanova/ LETA
Jaunas zema enerģijas patēriņa ēkas - sporta zāles ar rehabilitācijas telpām - izbūve Jelgavas 2.internātpamatskolai bija liels izaicinājums gan būvniekiem, gan materiālu piegādātājiem, otrdien, 28.jūnijā, noslēdzot projektu "Energoefektīvu risinājumu piemērošana ilgtspējīgām ēkām Jelgavā", atzina SIA "Latvijas energoceltnieks" būvdarbu vadītājs Mārtiņš Briedis.

"Pirmā problēma, ar ko saskārāmies, bija stārķa ligzda uz ēkas, kas bija jādemontē. Ligzdu noņēmām, saglabājām un šopavasar uzstādījām blakus jaunajai ēkai uz atsevišķa staba. Tagad stārķu ģimenei jau ir mazuļi," priecājas Briedis.

Izbūvētās ēkas pamati ir astoņu metru dziļumā izbūvēti 76 betona pāļi, no kuriem pieci tika testēti apmēram ar 100 tonnu slodzi. Papildu drošībai katrs pālis viengabalainības noteikšanai testēts ar ultraskaņu, pastāstīja Briedis.

Savukārt ēkas jumts pārklāts ar piecām īpaša termoprofila kārtām. "Līdz ar to kopējais jumta biezums ir apmēram metrs, bet izmantotā profila garums vairāk nekā desmit kilometri, kas sarežģīja piegādātāju darbu, jo apjoms ir ļoti liels," atklāja ēkas būvnieku pārstāvis.

Ēkas fasādes apdarē izmantotas metāla kasetes, kas izgatavotas pēc individuāla pasūtījuma un ar simtiem dažādu izmēru un krāsu atšķirību.

Briedis pauda, ka būvniecības procesā šaubas bija siltumizolācijas materiālu piegādātājam, jo materiāls likts daudzos slāņos, bet ražotājs nebija pārliecināts, ka tas ir lietderīgi. "Pierādījām, ka tas ir nepieciešams. Kopumā siltumizolācijas biezums sienās sasniedz 550 milimetrus, grīdās - 600 milimetrus, bet jumta konstrukcijā - 900," atklāja SIA "Latvijas energoceltnieks" būvdarbu vadītājs.

Sporta zāles telpās izmantoti LED gaismekļi ar zemu elektroenerģijas patēriņu, uzstādīti arī kustību sensori, kas ļaus ietaupīt patērēto enerģiju.

"Daudzas lietas bija jaunas un nezināmas, visi būvinženieri un darbinieki guva lielu pieredzi, ko varēs izmantot nākotnē," pārliecināts Briedis.

LETA jau vēstīja, ka šodien Jelgavas 2.internātpamatskolā notika projekta "Energoefektīvu risinājumu piemērošana ilgtspējīgām ēkām Jelgavā" noslēguma konference.

Projekta mērķis bija uzbūvēt jaunu zema enerģijas patēriņa ēku - sporta zāli ar rehabilitācijas telpām - Jelgavas 2.internātpamatskolai, kura īsteno speciālās pamatizglītības programmas.

Līdz šim Jelgavas 2.internātpamatskolā sporta nodarbības notika nepiemērotā vietā, 50 kvadrātmetru lielā pielāgotā klases telpā un skolas gaitenī. Šajās telpās nevarēja skolas audzēkņiem nodrošināt pilnvērtīgas iespējas fiziskai attīstībai, relaksācijai un rehabilitācijai. Jelgavas 2.internātpamatskola īsteno speciālās pamatizglītības programmas izglītojamiem ar fiziskās un garīgās attīstības traucējumiem.

Sporta zāles atklāšana notiks jaunā mācību gada sākumā.

Jau vēstīts, ka būvdarbi notika Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) finanšu instrumenta līdzfinansētā projekta "Energoefektīvu risinājumu piemērošana ilgtspējīgām ēkām Jelgavā" gaitā un projekta budžets ir 1 922 400 eiro, kur EEZ finanšu instrumenta līdzfinansējums ir 995 000 eiro, savukārt Jelgavas pašvaldības līdzfinansējums - 927 400 eiro.

Projekta partnere ir Norvēģijas iekšzemes enerģētikas aģentūra.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)