Banner 980x90

Ar plašu pasākumu programmu janvārī atzīmēs Ziemassvētku kauju 100.gadadienu

Jelgava, 7.dec., LETA. Janvārī apritēs 100 gadi kopš Ziemassvētku kaujām Tīreļu purvā un 30 gadi, kopš tiek pieminēta latviešu strēlnieku varonība. Atzīmējot nozīmīgās gadadienas, Jelgavas novada pašvaldība sadarbībā ar Babītes novada pašvaldību, Jelgavas domi, Latvijas Kara muzeju un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem šogad aicina iedzīvotājus uz atceres pasākumiem, kas aizsāksies 5.janvārī un turpināsies līdz 7.janvāra vakaram, aģentūru LETA informēja Jelgavas novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dace Kaņepone.

"Gatavojoties atceres pasākuma 100 gadadienai, vēlējāmies "atdzīvināt" jau iepriekš rīkotus pasākumus, gan arī piedāvāt iedzīvotājiem ko iespaidos jaunu un nebijušu. Piemēram, viena no Jelgavas novada pašvaldības aizsāktajām tradīcijām ir skolēnu erudītu konkurss, kura laikā atraktīvā un izglītojošā veidā noskaidrosim uzvarētāju - labāko latviešu strēlnieku vēstures zinātāju. Iepriekš to organizējām, kad Ziemassvētku kauju atceres pasākumam bija 95.gadadiena," skaidroja Jelgavas novada Izglītības pārvaldes speciāliste Ineta Freimane.

Proti, 7.janvārī plkst.11 Valgundes pagastā pulcēsies ne tikai Jelgavas novada 7.-12.klašu skolēni, bet jaunieši no visas Latvijas. Komandu pieteikšanās izsludināta līdz 10.decembrim.

Jubilejas gadā vēstures entuziastiem šogad tiek piedāvāts jaunums - zinātniskā konference "Ziemassvētku kaujām 100 gadi. Toreiz un tagad - kultūrvēsturiskais mantojums". Pasākums notiks 5.decembrī plkst.10 Ģederta Eliasa Jelgavas vēstures un mākslas muzejā. Konferencē uzstāsies desmit lektori ar dažādiem stāstījumiem par Ziemassvētku kaujām mūsdienu skatījumā, par kauju nozīmību Latvijas vēsturē, par Ziemassvētku kauju atspoguļojumu presē un citām saistošām tēmām. Konferencē aicināts piedalīties ikviens, kuram interesē vēsture un tās liecības.

6.janvārī tiek organizēts piemiņas pasākums Rīgas Brāļu kapos.

Savukārt pasākumiem bagātākā diena būs 7.janvāris, kas tiks atklāts ar Ziemassvētku kauju orientēšanās komandu sacensībām - rogainingu. Jau plkst.10 ikviens aicināts ierasties pie Kalnciema vidusskolas, kur dalībnieki varēs piedalīties distancēs, kas vedīs gar vēsturiskajām vietām, kur pirms 100 gadiem notika Pirmā pasaules kara kaujas. Interesentiem tiks piedāvāta iespēja doties trīs vai sešu stundu rogainingā, kā arī velo rogainingā, kas ilgs sešas stundas. Komandām būs jāpārvietojas apvidū un noteiktā laika periodā brīvi izvēlētā secībā jāapmeklē izvietotie kontrolpunkti, kuriem piešķirtas noteiktas vērtības, cenšoties savākt pēc iespējas vairāk punktu noteiktajā laikā. Pieteikties sacensībām var līdz 3.janvārim Jelgavas novada Sporta centra mājaslapā.

Nedaudz vēlāk - plkst.13 - notiks piemiņas dievkalpojums Jelgavas Svētās Annas evaņģēliski luteriskajā baznīcā. Plkst.13.30 - kritušo strēlnieku piemiņas brīdis Babītes novada Antiņu kapsētā.

Arī šogad Ziemassvētku kauju muzejā Jelgavas novada Valgundes pagasta "Mangaļos" tiks rīkota Pirmā pasaules kara kaujas rekonstrukcija, bet par godu apaļajai gadskārtai "Mangaļu mājās" plkst.15 šogad atklās jaunu brīvdabas ekspozīcijas elementu - betona ugunspunktu. Muzejā jau līdz šim bija skatāmi daļēji atjaunotie vācu nocietinājumi, bet, lai apmeklētāji vēl labāk izprastu latviešu strēlnieku grūtības, muzeja vadība atjaunojusi arī betona aizsargbūves paraugu.

"Nedaudz atkāpjoties no ierastā, vēl "Mangaļos" šogad tiks dots arī topošo jaunsargu solījums. Iepriekš svinīgais solījums skanēja Antiņu kapos. Lai cienīgi atzīmētu tik nozīmīgo jubileju, šogad plānots arī lāpu gājiens, proti, pēc solījuma jaunsargi kopā ar zemessargiem dosies septiņus kilometrus garā lāpu gājienā uz Ložmetējkalnu. Gājienā aicināts piedalīties ikviens, kurš gatavs aptuveni divu stundu garai pastaigai, kas vedīs gar vairākiem piemiņas akmeņiem," aicināja Liekna.

Lāpu gājiens noslēgsies Ložmetējkalnā, kur pasākums turpināsies ar svinīgu atceres koncertu un atmiņu ugunskuriem. Dalību svētku kulminācijas pasākumā Ložmetējkalnā apstiprinājis arī Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Uz atceres pasākumiem 7.janvārī no Jelgavas pilsētas tiks nodrošināts bezmaksas transports. Plkst.14 transports izbrauks no Jelgavas Svētās Annas baznīcas, savukārt aptuveni plkst.21 autobuss dosies no Ložmetējkalna uz Jelgavu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)