Banner 980x90

Apple klēpjdatoru attīstība – no Powerbook līdz MacBook Pro

Pat tad, ja neesi Apple MacBook klēpjdatoru lietotājs, noteikti esi pazīstams ar eleganto Apple ierīču dizainu – metālisks korpuss, plāns ekrāns un ne ar ko nesajaucamais ābola simbols. Paši pirmie Apple klēpjdatori noteikti nelīdzinās tiem, ko izmantojam mūsdienās, bet tikko iznākuši tie bija gan tehnoloģiski vieni no labākajiem, gan izskata ziņā stilīgākajiem. Lasi rakstu un uzzini vairāk par Apple klēpjdatoru attīstību! 

Apple pirmais klēpjdators Powerbook
Apple sāka ražot klēpjdatorus 1991. gadā. Pirmajai klēpjdatoru sērijai Apple deva nosaukumu Powerbook un četru gadu laikā izlaida vairākas apakšsērijas: Powerbook 100, Powerbook 500 un Powerbook G3, un tad pēc lielākas pauzes 2001. gadā vēl vienu – Powerbook Titanium G4.


Attēlā: Powerbook 100 klēpjdators

Powerbook bija mūsdienīgs klēpjdatora dizains – tas bija salokāms, ar klaviatūru un ekrānu. Dizainā lielākais jauninājums bija kursorbumba, kas darbojās tāpat kā mūsdienās skārienpaliktnis un bija novietota ērtā pozīcijā zem klaviatūras pašā vidū. Tas ļāva lietotājam to viegli izmantot, atšķirībā no konkurentu kursorbumbām, kas tika novietotas neveiklās pozīcijās, piemēram, blakus ekrānam.

Ar katru nākamo Powerbook datoru Apple uzlaboja gan dizainu, gan tehnisko specifikāciju. Pašam pirmajam Powerbook 100 datoram procesora ātrums bija 16MHz, pēdējam modelim, kas izdots 2005. gadā, – 1,67 GHz; RAM (brīvpiekļuves atmiņa) pirmajam Powerbook bija 2MB vai 4MB, bet pēdējam jau 512MB; savukārt cietā diska atmiņa pirmajam Powerbook bija 20MB vai 40MB, bet pēdējam modelim Powebook G4 – 120GB.

Jāņem vērā, ka šī tehnoloģiskā attīstība notika gandrīz 10 gadu laikā, un ne tikai Apple uzņēmums pilnveidoja savus produktus, bet attīstījās visa datortehnoloģijas nozare.

Dators mācībām un darbam – iBook
1999. gadā (pirms Powerbook G4 sērijas datoriem) Apple izveidoja jaunu datoru sēriju, kas bija paredzēta ikdienas datora lietotājam (Powerbook datoru sērija tika plaši izmantota profesionālajā vidē). Šie datori bija vizuāli pievilcīgi, tos varēja iegādāties dažādās krāsās, tie nedaudz atgādināja gliemeni, tāpēc arī ieguva iesauku "clamshell" (no angļu valodas "gliemene"), kā arī tiem bija parocīgs rokturis, lai datoru ērti pārvietotu.


Attēlā: iBook klēpjdators

Lai arī iBook klēpjdatori bija mazāk jaudīgi nekā tā priekšteči Powerbook sērijas datori, ar savu atpazīstamo dizainu, veiksmīgo mārketingu un pirmo integrēto bezvadu tīkla risinājumu ikdienas datorā, ieguva atzinību lietotāju vidū. 

Jāatzīmē arī, ka tieši šīs sērijas Apple datori ir vispamanāmākie dažādās 2000. gadu filmās un seriālos, piemēram, "Gudrā blondīne", "Gilmoru meitenes", "Sekss un lielpilsēta" un citās.

Interesants fakts! Gan Powerbook, gan iBook datoriem Apple zīmola logo, atverot datoru, bija kājām gaisā. Tātad, redzot kādu strādājam ar Apple datoru, mēs redzējām ābolīša simbolu ar lapiņu uz leju. Šis bija jautājums, par kuru tika diskutēts vairākus gadus, un beigu beigās, 2001. gadā, Apple izlēma logo novietot tā, lai, atverot datoru, tas būtu pareizajā virzienā.

MacBook Apple klēpjdatori, ko pazīstam mūsdienās
Pirmais MacBook dators tika izlaists 2006. gadā, un tas bija MacBook Pro sērijas klēpjdators. MacBook apvienoja savu priekšteču iBook un PowerBook datoru labākās īpašības, kā arī tas bija pirmais Apple klēpjdators, kas ieguva Intel procesoru (iepriekš tika izmantots PowerPC), un citus uzlabojumus.

Gadu gaitā ir bijuši dažādi MacBook modeļi, bet šobrīd tirgū ir pieejami divi MacBook Pro datora modeļi, 13 collu un 16 collu izmērā, un viens 13 collu MacBook Air modelis. Lai gan pēc izmēra un nosaukuma ir tikai trīs klēpjdatoru modeļi, Apple klēpjdatoriem iespējams pielāgot specifikāciju, piemēram, izvēlēties lielāku vai mazāku cietā diska atmiņu, augstas izšķirtspējas Retina displeju un citus elementus, kas padara tos atšķirīgus gan jaudīguma, gan cenas ziņā.

MacBook Pro vai MacBook Air?
MacBook Pro sērijas klēpjdatori ir visefektīvākie no Apple klēpjdatoru produkcijas piedāvājuma. Tie ir paredzēti profesionālam darbam, un tos bieži izvēlas dažādu radošo nozaru pārstāvji, kas strādā ar attēlu un video apstrādes programmām.

MacBook Air savukārt ir ideāli piemēroti darbam ar teksta apstrādes programmām, interneta lietošanai un citām funkcijām, kas neprasa tik spēcīgu procesora un brīvpiekļuves atmiņas jaudu.

Ja esi Apple klēpjdatora meklējumos, tad lieliska vieta, kur to iegādāties ir "Capital" internetveikals. "Capital" piedāvājumā ir gan MacBook Pro, gan MacBook Air klēpjdatori, kā arī Apple stacionārie iMac datori.

Lai izdodas atrast īsto, savām vajadzībām vispiemērotāko ierīci!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)