Banner 980x90

Radīti inovatīvi medikamenti tuberkulozes ārstēšanai

Lai arī pēdējo desmit gadu laikā saslimstība ar tuberkulozi Latvijā ir mazinājusies, patlaban lielākais izaicinājums slimības ārstēšanā ir pieaugošā tuberkulozes izsaucēja mikobaktērijas rezistence jeb nejūtība pret esošajiem medikamentiem, kā arī TB izplatības pieaugums HIV inficēto vidū, kas ievērojami sarežģī pacientu ārstēšanu ar līdzšinējiem preparātiem. 

Tādēļ pēc 45 gadu pārtraukuma radītie divi inovatīvie preparāti multirezistentās (MR) un īpaši rezistentās (XR) tuberkulozes ārstēšanai ir daudzsološs sasniegums slimības izplatības ierobežošanai Latvijā. Veselam cilvēkam risks saslimt ar tuberkulozi pēc inficēšanās ar tuberkulozes baktēriju ir 5-10%. Tā kā cilvēka imunitāte ir noteicošais faktors saslimšanai ar tuberkulozi, HIV pozitīvam cilvēkam šis risks ir virs 50%.

2015.gadā visā pasaulē katrs trešais HIV pacientu nāves gadījums bija saistīts ar tuberkulozi, savukārt saskaņā ar 2014.gada datiem Latvijā katrs devītais tuberkulozes pacients bijis arī HIV inficēts. Šī ir bīstama tendence, kam jāpievērš pienācīga uzmanība. "Multirezistentās un ekstensīvi rezistentās tuberkulozes gadījumos mums jāmeklē jaunas ārstēšanas metodes, kā arī nepieciešams pastiprināt atbalstu pacientiem. Tādēļ ļoti daudzsološs ir fakts, ka turpmāk Latvijā tuberkulozes pacientiem būs pieejami tādi antibakteriālie līdzekļi tuberkulozes ārstēšanai kā bedahilīns un delamanīds. Jaunie, inovatīvie medikamenti varētu ievērojami saīsināt pacientu ārstēšanās laiku un mazināt nepieciešamību pacientus hospitalizēt, līdz ar to atvieglojot pacientiem ārstēšanās procesu," stāsta Rīgas Austrumu Klīniskās Universitātes slimnīcas stacionāra Tuberkulozes un plaušu slimību centrs Multirezistentās tuberkulozes nodaļas vadītāja Dr. Līga Kukša.

Multirezistentā tuberkuloze ir tuberkulozes forma, ko izraisa baktērijas, kas nereaģē uz standarta pielietoto tuberkulozes ārstēšanu. Tuberkulozes baktērijas var kļūt rezistentas pret antibiotikām ārstēšanas laikā, ja tuberkulozes pacients neiziet pilnu ārstēšanas kursu, vai tas tiek izpildīts neregulāri (antibiotikas zaudē spēju nonāvēt baktērijas vai apturēt to augšanu).

Saskaņā ar 2014.gada datiem visā pasaulē diagnosticēti 480 000 multirezistentas tuberkulozes gadījumi, savukārt Latvijā 2014.gadā kopumā tika reģistrēti 637 tuberkulozes gadījumi, no kuriem 63 gadījumos tika pirmreizēji diagnosticēta multirezistence. Šo pacientu vidū apmēram 18% konstatē ļoti plašu rezistenci, kuras gadījumā vieni no galvenajiem medikamentiem, kurus pielieto pacientu ārstēšanā ir bedahilīns vai delamanīds.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)