Banner 980x90

Kā gudrā māja var palīdzēt sagatavoties Ziemassvētkiem

Ziemassvētki tepat aiz stūra – gaisā virmo mandarīnu un tikko ceptu piparkūku smarža, tiek pušķota eglīte un saiņotas dāvanas, taču Ziemassvētki ir arī laiks, kas daudziem mājokļu īpašniekiem mēdz sagādāt rūpes un raizes.

Automatizēto ēku vadības sistēmu centra JUNG pārstāvniecības Austrumeiropā vadītājs Raimunds Skurdenis dalās ar padomiem, kā gudrā māja var atvieglot dzīvi šajā līksmajā, bet arī saspringtajā svētku laikā. Atvieglo ikdienas dzīvi Diemžēl gudrās mājas virtuve pati neuzceps svētku kūku ar putukrējumu pa virsu, lai gan eksperimenti ar robotiem, kuri mēģina pagatavot ēdienu, jau notiek. Tomēr, gatavojot svētku maltīti, gudrā māja patiešām nodrošina komfortu pašiem mājokļa saimniekiem.

Iztēlojies: tu gatavo svētku vakariņas – marinē gaļu vai griez salātus, bet pēkšņi rodas nepieciešamība virtuvē palielināt apgaismojumu vai arī atvērt ūdens krānu, lai nomazgātu rokas. Gudrajā mājā uzstādītie kustību sensori reaģēs uz tavām kustībām un palielinās apgaismojumu tajā vietā, kur tobrīd atradīsies, tāpat arī gaisma ieslēgsies virtuvē pati, līdz ko tu ieiesi virtuvē, un izslēgsies, kad dosies prom. Ja novietosi rokas zem krāna, ūdens sāks tecēt pats, savukārt klimata kontrole nodrošinās, ka gatavošanas laikā virtuvē neveidosies tvaiku un dūmu mākoņi. Gudrajā mājā viss darbojas automātiski, ļaujot pilnībā pievērsties maltītes pagatavošanai. Turklāt vairākas ierīces un funkcijas iespējams kontrolēt arī ar balsi. Mūsdienās tā saucamā gudrā sadzīves tehnika jau uzstādīta daudzās virtuvēs un spēj novērst dažādas likstas. Piemēram, kurš gan no mums nav saskāries ar bojātu pārtiku ledusskapī?

Mūsdienās radīts ledusskapis, kas nolasa pārtikas produktu etiķetes un kontrolē produktu derīguma termiņus, informējot mājas saimnieku gan par saskābušu pienu, gan par likstām ar citiem pārtikas produktiem. Jo mazāk enerģijas patērēsi ikdienas saimnieciskajiem darbiem, jo vairāk laika varēsi veltīt saviem mīļajiem! Palīdzēs ietaupīt Samazināt rēķinus un palielināt budžetu Ziemassvētku dāvanām – tas ir viens no galvenajiem gudrās mājas uzdevumiem svētku laikā. Aprīkojot māju ar dažādām automatizētām sistēmām, ziemas periodā iespējams ietaupīt līdzekļus un samazināt enerģijas patēriņu no 30 līdz pat 40 %.

Lielākoties ietaupīt izdodas, pateicoties apkures regulēšanai ziemas sezonas laikā. Apsildīt māju iespējams, izmantojot dažādus režīmus, piemēram, komforta režīmu, kad siltuma padeve tiek palielināta, un ekonomisko, kad tā tiek samazināta. Režīmi tiek saglabāti pārmaiņus - telpas tiek apsildītas līdz komfortablai temperatūrai tikai tad, kad cilvēki atrodas mājoklī. Dienas laikā, kad visi mājas iemītnieki devušies prom, vai arī naktī, kad visi guļ, gudrā māja "atdziest" līdz ekonomiskajam režīmam, nemainīgi uzturot zemāku temperatūru. "Dažādas apkures programmas iespējams kontrolēt attālināti, tādēļ, ja zināt, ka viesošanās pie radiem noritēs ilgāk, nekā plānots, varat atlikt apkures režīma aktivizēšanu ar telefona palīdzību," R. Skurdenis stāsta par gudro māju funkcijām. Neļauj iemigt ballītes vidū Ja savās mājās mēdzat rīkot ballītes, tad zināt, ka reizēm ballītes vidū kļūst tik karsti, ka nākas atvērt logu, lai telpā ielaistu svaigu gaisu. Ja daļa viesu gaisa trūkuma dēļ snauduļo un kļūst gurdeni, tas var pamatīgi izbojāt ballīti, tādēļ klimata kontroles sistēma gudrajā mājā automātiski vēdina telpas un kontrolē uzstādīto temperatūru telpās. Turklāt gudrās mājas sistēma prot arī rēķināt, nosakot pašu piemērotāko skābekļa daudzumu telpā pēc cilvēku skaita mājoklī konkrētajā brīdī.

Nekādas gulēšanas tavā Jaunā gada ballītē! Zagļi no jūsu mājokļa turēsies pa gabalu Diemžēl statistika liecina, ka svētku laiks ir īpaši aktīvs periods arī garnadžiem, jo daudzi svētku brīvdienās dodas prom un atstāj savus mājokļus nepieskatītus. Taču gudrās mājas spēj imitēt cilvēka klātbūtni, tādā veidā maldinot kramplaužus un liekot viņiem domāt, ka kāds ir mājās. Piemēram, tiek ieslēgts apgaismojums vai arī atvērtas žalūzijas utt. Turklāt pats svarīgākais – gudrās mājas imitē aktivitātes nevis nejauši, piemēram, pēkšņi ieslēdzot apgaismojumu dienas vidū, bet pamatojoties uz mājokļa iemītnieku ikdienas rutīnu.

Piemēram, ja ģimene visbiežāk dodas pie miera 11 vakarā, tad gudrā māja ap šo laiku izslēgs apgaismojumu arī viņu prombūtnes laikā un atstās ieslēgtu vien nelielu lampu kādā no istabām kā apgaismojumu, kas domāts grāmatas lasīšanai pirms miega. Papildus tam gudrās mājas automatizācijas sistēma aizsargā ne tikai pret ārējiem draudiem, bet arī pret pašu mājokļa iemītnieku aizmāršību un dažādiem nelaimes gadījumiem.

Piemēram, uz vannasistabas grīdas uzstādītie sensori reaģē uz ūdens plūdiem, kas radušies ūdensvada bojājumu dēļ. Tādā gadījumā sistēma ne tikai var sazināties ar mājas iemītniekiem, kas svētku brīvdienas pavada ārpus mājas, bet arī dos ziņu drošības dienestiem un automātiski bloķēs ūdens piegādi. Radīs īpašu svētku noskaņu Lai radītu svētku sajūtu, jau kādu laiciņu pirms svētkiem mēs nereti klausāmies svētku mūziku un dažādas iemīļotas melodijas, kas palīdz "pamodināt" snaudošo svētku garu. Iebūvēto automatizācijas sistēmu iespējams uzstādīt tā, ka līdz ar tavu ierašanos mājās sāk skanēt Ziemassvētku dziesmas, tava mīļākā radiostacija vai pat Ziemassvētku vecīša smiekli: "Ho, ho, ho!" Galu galā mūzika ir viena no tām lietām, kas var spēcīgi ietekmēt ikvienu, turklāt, ja sinhronizēsiet mūziku ar apgaismojumu Ziemassvētku eglītē vai citās dekorācijas, tas priecēs ne tikai ausis, bet arī acis!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)