Banner 980x90

4 padomi, kā piekopt zaļo dzīvesveidu un mazināt vides piesārņojumu

Pandēmija daudziem negaidīti mainījusi ierasto ikdienas ritmu, pilnībā vai daļēji apstādinot arī dažādu rūpnīcu darbību un pasažieru pārvadājumus, veicinot gaisa piesārņojuma samazināšanos.

Arī uzņēmumi ar savu piemēru aicina cilvēkus ieviest jaunus un videi draudzīgus paradumus, tāpēc "Samsung" dalās vienkāršos soļos, kā ikviens no mums var palīdzēt mazināt vides piesārņojumu.

Izmanto ierīces elektroenerģijas taupīšanai

Elektroenerģijas taupīšana ir viens no vienkāršākajiem un reizē ikdienā piemirstākajiem veidiem, kā mājsaimniecībā samazināt oglekļa dioksīda (CO2) jeb gāzes, kura vistiešāk veicina klimata pārmaiņas, izmešus. Elektriskās ierīces, ja pievienotas elektrībai, enerģiju patērē arī gaidīšanas režīmā – par to liecina mirgojošas gaismiņas, piemēram, viedtālruņa vai datora lādētājā. Uz nakti vai brīžos, kad dodies ārpus mājas, izslēdz arī internetu un televīziju, jo rūteris un dekoders ir vieni no aktīvākajiem elektrības patērētājiem. Turklāt teju visas ierīces piedāvā iespēju ieslēgt enerģijas taupīšanas režīmu – tāda funkcija pieejama ne tikai mobilajos telefonos, bet arī viedpulksteņos un televizoros. Pirms iegādājies jebkuru jaunu elektroierīci, pārliecinies, vai varēsi to izmantot taupīgi un videi draudzīgi, ko pavisam vienkārši var noteikt pēc marķējuma, kas iedalīts septiņu burtu sistēmā no A līdz G, kur A apzīmē visefektīvāko, bet G – videi nedraudzīgāko.

Otrs ātrākais un ērtākais veids, lai ikdienā samazinātu enerģijas patēriņu, ir apgaismojuma nomaiņa uz LED spuldzēm, kas piecās stundās patērē tikpat daudz elektroenerģijas, kā parastā spuldzīte stundas laikā. Turklāt LED spuldzēm ir dažādi dizaini un regulējams spilgtums, kas ļauj pielāgot apgaismojumu ikviena individuālām vajadzībām.

Vispirms saplāno, pēc tam – pērc

Ēdienam mūsdienās ir daudz lielāka nozīme par vienkāršu pamatvajadzību apmierināšanu, nereti  tas pilda arī sociālo funkciju – kopīga maltītes baudīšana ar ģimeni un draugiem veicina kopības sajūtu un prieku. Tāpēc pārsteidzošs ir fakts, ka uz vienu Latvijas mājsmainiecību vairāk nekā 130 kilogrami pārtikas, kas ekvivalents 230 eiro*, nonāk nevis uz šķīvja, bet atkritumos. Līdz ar pārtiku tiek izmesti arī apjomīgi ūdens, zemes un enerģijas resursi, kas tiek patērēti audzēšanā, ražošanā, piegādēs un tirdzniecībā.

Rezultātā pārtikas atkritumi atstāj pēdas gan vidē, gan maciņā, taču to var mainīt ar jauna rituāla ieviešanu – vispirms saplānot ēdienreizes, tad izveidot iepirkumu sarakstu un tikai pēc tam doties uz veikalu. Svarīgi ir ievērot secību, jo tikai tā izvairīsies no spontāniem un nevajadzīgiem pirkumiem.  Nopirktos produktus sakārto attiecīgi tā, lai tie uzglabātos iespējami ilgāk – te talkā var nākt tādas mūsdienīgas tehnoloģijas kā Cool select Plus zona, kas ir iebūvēta atsevišķos ledusskapjos – tajā ir iespējams uzstādīt dažādus, atsevišķiem produktiem piemērotus temperatūras režīmus un uzglabāt ēdienu optimālā temperatūrā. Ja nedēļas beigās tomēr pāri palikuši, piemēram, apvītuši augļi vai dārzeņi, pirms tos met ārā, vari atrast receptes, kā pāri palikušo ēdienu pārvērst gardā maltītē.

Dod lietām otru elpu

Tāpat kā ar pārtikas produktiem, nesteidzies mest ārā nolietoto, vai tas būtu apģērbs, grāmatas vai tehnoloģijas – teju katrai lietai, kas nerada draudus veselībai, iespējams atrast otru iespēju, ko sniedz daudzie apģērbu un citu ikdienas lietu nodošanas vai ziedošanas punkti. Nekautrējies un nodod pat visnolietotākās mantas, ja arī tās nenoderēs lietošanai citiem, tad tās var kalpot kā vērtīgs izejmateriāls jaunu produktu ražošanā. Painteresējies arī savos mīļākajos veikalos, iespējams, nododot veco mantu, saņemsi atlaidi jaunas iegādei. 

Sāc šķirot

Tiek lēsts, ka viens Latvijas iedzīvotājs gada laikā rada 433 kilogramus atkritumu, no kuriem 70% ir pārstrādājumi**, tikai – jāsāk šķirot – jo vairāk tiek šķirots, jo mazāk atkritumu krājas izgāztuvēs. Ja dzīvesvietas tuvumā nav pieejami šķirošanas konteineri, internetā pieejama karte, kurā atradīsi tuvāko. Tas ir arī labs veids, kā iepazīt kaimiņus un mājas apsaimniekotājus, jo, šķirojot visiem kopā, samazināsies izmaksas par atkritumu apsaimniekošanu. Turklāt arī šķirotie atkritumi visbiežāk tiek izmantoti tālākai pārstrādei, piemēram, no vienas 500 mililitru plastmasas pudeles iespējams izgatavot divus aizsargvāciņus viedtālruņiem. 

*Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas aplēses, 2019

** Latvijas Zaļais punkts

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)