Banner 980x90

Vai ātrais kredīts ir pieejams jau no 18 gadiem?

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Ātrais kredīts ir populāra īstermiņa naudas aizdevuma forma visā pasaulē, arī Latvijā. Ātrais kredīts nav paredzēts, lai risinātu ilgtermiņa finansiālās problēmas. Līdz ar aizņemšanos līdzi nāk arī atbildība, jo aizdevuma summa kredītdevējam ir jāatmaksā noteiktā laika posmā. Pastāv vairāki nosacījumi, kuri jāievēro, pirms personai tiek izsniegts ātrais kredīts.

Vispārīgie nosacījumi ātrā kredīta saņemšanai
Latvijā darbojas vairāki nebanku aizdevēji, kas izsniedz īstermiņa naudas aizdevumus. Lūk, vispārīgie nosacījumi, lai persona saņemtu aizdevumu:
- jābūt Latvijas Republikas pilsonim vai pastāvīgam iedzīvotājam;
- jābūt kontam kādā no Latvijā esošajām bankām;
- nepieciešami stabili ikmēneša ienākumi, lai spētu atmaksātu aizdevumu (piemēram, alga, pensija, stipendija);
- jābūt pozitīvai kredītvēsturei jeb nedrīkst būt kavēti vai neatmaksāti kredīta maksājumi.

Minētie četri punkti ir atrodami jebkura nebanku aizdevēja noteikumos. Atšķirība ir tajā, no cik gadu vecuma attiecīgais kredītdevējs izsniedz aizdevumu.

Kredīts no 18 gadiem – reti pieprasīts pakalpojums
18 gadu vecumā cilvēks kļūst pilngadīgs un iegūst tiesības piedalīties vēlēšanās un kārtot auto vadītāja tiesības. Sasniedzot pilngadību, ikviens kļūst atbildīgs likuma priekšā, kā arī atbildīgs par savu finansiālo situāciju. Neskatoties uz to, ka Latvijas likumdošanā nav konkrēta likuma, kas aizliegtu izsniegt kredītus personām, kuras ir jaunākas par 20 gadiem, šāda prakse nav izplatīta . 

2013. gadā lielākā daļa Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas biedri (LAFPA) vienojās, ka neizsniegs kredītus jauniešiem, kuri ir jaunāki par 20 gadiem. Lai saņemtu ātro kredītu no 18 gadiem, ir jāmeklē kredītdevējs, kas nav LAFPA biedrs un jāpierāda savas iespējas atmaksāt aizdevumu.

Galvenie iemesli, kādēļ daudzi nebanku aizdevēji neizsniedz ātros kredītus personām, kuras ir jaunākas par 20 gadiem:
- jo jaunietim visdrīzāk nav atbilstošas darba pieredzes un attiecīgi arī pastāvīgu ienākumu;
- jo nav pieredzes finansiālu jautājumu risināšanā;
- jo jaunietis visdrīzāk nav visu savu īpašumu faktiskais ieguvējs.*

Lielākajai daļai kredītdevēju, kā viens no svarīgākajiem kredīta saņemšanas nosacījumiem ir, lai kredīta ņēmējam būtu stabili ienākumi. Šī nosacījuma dēļ kredīts no 18 gadiem ir salīdzinoši reti pieprasīts pakalpojums. 

Aizņemšanās ir finansiāls risks, tādēļ pirms aizņemies, izvērtē kredīta nepieciešamību un savas iespējas to atmaksāt noteiktajā laikā!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)