Banner 980x90

Turpmāk Jelgavā piešķirs līdz divām kapavietām

Rīga, 28.marts, LETA. Turpmāk Jelgavas pašvaldība piešķirs līdz divām kapavietām līdzšinējo trīs vietā, un pakalpojums būs bez maksas, šodien lēmusi pilsētas dome.

Deputāti šodien grozījuši pašvaldības kapsētu darbības un uzturēšanas noteikumus, kas paredz, ka, pamatojoties uz iesniegumu un miršanas apliecību, aizgājēja radinieki var saņemt divas kapavietas. Līdz šim pilsētā varēja iegādāties arī trīsvietīgas kapavietas.

Tāpat noteikumi papildināti ar nosacījumu, ka gadījumos, kad daļēji slēgtās kapsētās ģimenes kapavietā nav brīvas vietas vai nevar veikt virsapbedījumu, kapsētu apsaimniekotājs var piešķirt kapavietu, kas trīs gadus atzīta par nekoptu, ja tā ir atbrīvota, jo veikts pārapbedījums, vai tā nonākusi pašvaldības valdījumā citu iemeslu dēļ.

Ņemot vērā Satversmes tiesas (ST) spriedumu saistībā ar Jūrmalas kapu apsaimniekošanas noteikumiem, kapavietas piešķiršana Jelgavā tagad ir bez maksas.

Jau vēstīts, ka ST secinājusi - Jūrmalas domes saistošo noteikumu normas, kas paredz nomas maksu par kapavietas izmantošanu, neatbilst Satversmei. ST secināja, ka demokrātiskai tiesiskai valstij ir pienākums, regulējot ar miruša cilvēka apbedīšanu saistītus jautājumus, aizsargāt cilvēka cieņu arī pēc viņa nāves.

Iznomājot kapsētas, pašvaldība rīkojas pretēji likuma "Par pašvaldībām" normai, jo kapsētas ir publiskā lietošanā nodots pašvaldības īpašums, kas kalpo sabiedrības vajadzībām un tāpēc nevar tikt iznomāts ienākumu gūšanai, uzsvēra ST.

Līdz ar to tiesa secināja, ka pašvaldība nav tiesīga iznomāt kapavietas, lai nodrošinātu tās autonomās funkcijas - izveidot un uzturēt kapsētas - izpildi.

Kā akcentējusi ST, tas, ka pašvaldība pieprasa maksu par kapavietas piešķiršanu kā maksu par pakalpojumu, ir pretrunā ar noteikumu, ka arī pēc cilvēka nāves pret viņa ķermeni ir jāizturas ar cieņu. Tādējādi ST secināja, ka kapavietas piešķiršana nav pakalpojums, par kuru pašvaldības dome būtu tiesīga noteikt samaksu.

Tiesa atzina "Jūrmalas pilsētas pašvaldības kapsētu darbības un uzturēšanas noteikumi" konkrētās normas par neatbilstošiem Satversmei.

ST spriedums ir galīgs un nepārsūdzams.

Pēc ST lēmuma stāšanās spēkā par maksas atcelšanu par kapavietas ierādīšanu paziņojušas Rīgas, Jelgavas, Viesītes novada pašvaldības. Savukārt Daugavpils pašvaldībā aģentūra LETA noskaidroja, ka par kapavietu piešķiršanu pilsētā maksa netiek iekasēta.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)