Banner 980x90

Tiesībsargs liek skaidrot, kāpēc Jelgavas domes sēdēs debates tiek rīkotas tikai pēc deputātu nobalsošanas par tām

Jelgava, 14.marts, LETA. Tiesībsarga birojs nosūtījis Jelgavas domes priekšsēdētājam aicinājumu skaidrot, kāpēc domes sēdēs debates tiek rīkotas tikai tad, ja domes deputāti nobalso par to rīkošanu, aģentūru LETA informēja biroja Komunikācijas un starptautiskās sadarbības nodaļas vadītājas pienākumu izpildītāja Evita Berķe.

Tiesībsarga pilnvarojumā Pilsonisko un politisko tiesību nodaļas vadītāja ir nosūtījusi vēstuli Jelgavas domes priekšsēdētājam Andrim Rāviņam (ZZS) ar aicinājumu sniegt tiesībsargam rakstisku skaidrojumu par pašvaldības nolikumu, no kura 70.punkta izriet, ka domes sēdēs debates tiek rīkotas, ja domes deputāti nobalso par debašu rīkošanu.

"Pašvaldību deputātu darbam jāatbilst demokrātijas un labas pārvaldības principam. Ļoti būtiski, lai ikvienam deputātam, tostarp opozīcijas deputātam kā vēlētāju deleģētam pārstāvim, būtu tiesības paust savu viedokli. Prakse, kad opozīcijas deputātiem tiek likti dažādi šķēršļi viedokļa paušanai, nav atbalstāma," pauda Berķe.

Pašvaldības nolikumā noteikts arī, ka domes sēdē drīkst runāt tikai tad, kad sēdes vadītājs ir devis vārdu. Uzstājoties debatēs, katram runātājam tiek dotas ne vairāk kā piecas minūtes. Turklāt domes deputāts debatēs nedrīkst divreiz uzstāties par vienu jautājumu.

Jelgavas pašvaldības komunikācijas un mediju attiecību galvenā speciāliste Egita Veinberga aģentūrai LETA nekomentēja, vai pēc tiesībsarga vēstules nolikumu plānots pārskatīt.

Savukārt, atsaucoties uz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) aicinājumu pašvaldībām pārskatīt nolikumus, ja tajos ir noteikti nepamatoti ierobežojumi deputātu jautājumiem, Veinberga skaidroja, ka pašvaldības nolikumā nav iekļautas normas, kas ierobežo deputātu uzdoto jautājumu ilgumu un skaitu.

Jau vēstīts, ka VARAM visām pašvaldībām izsūtījusi vēstules, aicinot pārbaudīt un nepieciešamības gadījumā labot pašvaldību nolikumus, ja tajos ir noteikti nepamatoti ierobežojumi deputātu jautājumiem. VARAM aicina visas pašvaldības pārbaudīt savus nolikumus un gadījumā, ja šādas ierobežojošas normas nolikumos tiek konstatētas, tās nekavējoties svītrot.

Informācija par pārbaudes rezultātiem un iespējamo plānoto rīcību pašvaldībām ministrijai jāsniedz līdz 15.martam.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)