Banner 980x90

Sudraba iesaistījusies miljonu vērtā enerģētikas projektā

Bijusī valsts kontroliere Inguna Sudraba pērn kļuvusi par valdes priekšsēdētāju uzņēmumā SIA "MISX", kura attīstītajam aptuveni divu miljonu eiro vērtajam projektam divu gadu laikā vajadzētu vainagoties ar tehnoloģiju, kas uzņēmumiem ļaus būtiski ieekonomēt un racionālāk izlietot patērējamo enerģiju.

Intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" Sudraba stāstīja, ka uzņēmuma attīstītās tehnoloģijas saturs pagaidām ir konfidenciāla informācija. Tāpat, aizbildinoties ar līgumu konfidencialitāti, viņa neatklāja projekta finansu avotus.

Par uzņēmuma dibināšanas iemesliem Sudraba stāstīja, ka sākotnēji Fizikālās enerģijas institūtā strādājošie cilvēki un fundamentālās fizikas pārstāvis Viktors Gavrilovs nonākuši līdz zinātniskajam atklājumam, kuru zinātnieki nolēmuši realizēt. Bet, lai to izdarītu, ideju vajadzējis patentēt.

Zinātniskā ideja ieinteresēja uzņēmējus, kuri noticēja, ka tā ir īstenojama, līdz ar to uzņēmējiem un zinātniekiem dzima doma radīt uzņēmumu, kas varētu finansēt tehnoloģiju iegādi un radīt apstākļus idejas īstenošanai, pastāstīja Sudraba.

"Šo mēnešu laikā, kopš dibināts uzņēmums, ir apzināta nepieciešamā aparatūra, daļa no aparatūras tika iegādāta, bet atsevišķas iekārtas tika izgatavotas. Visas nepieciešamās iekārtas tika saņemtas tikai šā gada martā, kad arī sākās praktiskie eksperimenti. Patlaban pirmie iegūtie rezultāti zinātniekus apmierina, bet vēl ir nepieciešams laiks papildu pētījumiem un mērījumiem," sacīja Sudraba.

Tiesa, pagaidām nav zināms, cik ilgi varētu noritēt pirmais jeb pētījumu posms. Tomēr, kad visi nepieciešamie eksperimenti tiks veikti, plānots noformēt patentu. Savukārt pēc tam sāksies produkta praktiska izstrāde masveida ražošanai, šim darbam piesaistot tehnologus un inženierus.

"Vienošanās ar institūtu paredz, ka darbs tiks pabeigts līdz šā gada rudenim. Ceru, ka pēc pirmajiem mērījumiem patentu varētu pieteikt šogad. Savukārt produkts tirgū varētu parādīties aptuveni divu gadu laikā," norādīja Sudraba.

Vaicāta, kādu produktu vai tehnoloģiju tieši attīsta "MISX", Sudraba informēja, ka gala produkts būs saistīts ar enerģētiku. "Patlaban enerģētikā daudzi procesi norit videi ne īpaši draudzīgi, tāpēc vēlamies radīt tehnoloģiju, kas šīs problēmas atrisinātu. Tagad zinātnieki pēta, kādā produktā integrēt mūsu tehnoloģiju, kas patlaban tiek pārbaudīta. Jāsaprot, ka neizstrādājam tehnoloģiju, kas rada enerģiju, bet gan tehnoloģiju, kas ļauj to ietaupīt un izmantot dabai saudzīgākā, arī lētākā veidā," stāstīja Sudraba. "MISX" attīstītā tehnoloģija būs paredzēta uzņēmumiem, kas gan iegūst enerģētiskos resursus, gan patērē.

Uzņēmums izstrādāto produktu galvenokārt plāno tirgot ārvalstīs, jo, pēc Sudrabas teiktā, Latvija nav liela enerģētisko resursu ieguves valsts. "Orientēsimies īpaši uz valstīm, kurās ir skarbāki klimatiskie apstākļi, piemēram, Kanāda, ASV, Krievija, Norvēģija u.c.," atzina Sudraba.

Viņa norādīja, ka projekta investīciju apmērs ir atkarīgas no vairākiem faktoriem, tomēr kopējā summa varētu būt līdz aptuveni diviem miljoniem eiro. "Konkrētas summas iezīmēsies pēc pirmās fāzes, kad būsim patentējuši tehnoloģiju, bet pēc tam, sākoties otrajai fāzei, varēsim sākt aplēst, cik lielas investīcijas nepieciešamas, lai produktu palaistu tirgū," teica Sudraba. Viņa piebilda, ka viens no finansējuma avotiem varētu būt Eiropas Savienības fondi.

SIA "MISX" dibināta 2013.gada 1.novembrī. Uzņēmums reģistrēts uzņēmēja Jūlija Krūmiņa īpašumā - Garkalnes novada Priedkalnē, "Senču silā". Uzņēmuma pamatkapitāls ir 2000 latu. Sudraba šajā uzņēmumā ir valdes priekšsēdētāja. Savukārt uzņēmuma dibinātāji ir Fizikālās enerģētikas institūts, kam pieder 49,95% daļu, un Krūmiņa meita Maija Čerņavska, kurai pieder 50,05% daļu.

Sudraba valsts kontrolieres amatā bija kopš 2004.gada decembra un amatu pameta 2013.gada 24.janvārī, kad amatā stājās jaunā valsts kontroliere Elita Krūmiņa.

2013.gada nogalē Sudraba kļuva par SIA "MISX" valdes priekšsēdētāju, savukārt 2014.gada janvārī viņa dibināja biedrību "Tautas kustība "No sirds Latvijai", bet šā gada maijā Sudraba plāno dibināt arī partiju.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)