Banner 980x90

Šovasar plānota Zaļenieku Zaļās muižas centrālā rizalīta loga restaurācija

Jelgava, 7.jūn., LETA. Izmantojot Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) finansējumu, šovasar paredzēts atjaunot Zaļenieku Zaļās muižas centrālo rizalīta logu, aģentūru LETA informēja Jelgavas novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dace Kaņepone.

Zaļenieku Zaļās muižas pilī, kur ikdienā darbojas komerciālā un amatniecības vidusskola, pēdējos gados ir atjaunotas, saglabātas un restaurētas vairākas atsevišķas ēkas detaļas. Rizalīta apaļais sešrūšu logs atrodas virs pils ieejas durvīm, pašā augšā. Jau šomēnes iecerēts sākt atjaunošanas darbus, veicot pakāpeniski vērtnes restaurāciju, šablona izveidi, vēsturiskā stikla piegriešanu, stiklošanu un krāsošanu ar lineļļas krāsu.

VKKF darbiem piešķīris 1200 eiro.

"Svarīga vēsturisko ēku arhitektūras sastāvdaļa ir logi. Tie ir viens no aktīvākajiem fasādes elementiem, kā arī stila un laikmeta tehnisko iespēju spogulis. Tādēļ jācenšas saglabāt katru oriģinālu logu, to kopjot, remontējot un restaurējot. Pieredze rāda, ka pat šķietami bezcerīgā stāvoklī esošus logus iespējams restaurēt un pielāgot ilglaicīgai un ērtai lietošanai. Zaļās muižas pilij jau iepriekš arī ir veiktas logu restaurācijas, piemēram, 2015.gadā ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas atbalstu izdevās atjaunot otrā stāva vairākus logus," informēja Jelgavas novada Attīstības nodaļas kultūras un sporta projektu vadītāja Ella Jerofejeva.

Zaļās muižas pils celta 1768.-1775.gadā kā hercogu Bīronu medību pils. Pils telpas līdz mūsdienām saglabājušās pietiekamā komplektācijā, lai būtu iespējams ne vien saglabāt, bet atsevišķās vietās arī rekonstruēt vēsturiskos interjerus, uzsver pašvaldībā. Zaļenieku muižas kungu māja kā arhitektūras piemineklis reprezentē stilistisku sintēzi starp baroku un klasicismu. Neraugoties uz zudumiem 20.gadismta otrajā pusē un pārbūvēm, ēkā ir ievērojams skaits arhitektoniski nozīmīgu oriģinālelementu, kas citviet Latvijas muižās ir retums, piemēram, griestu plafoni, interjera polihroma apdare, kāpnes, logi.

"Ņemot vērā to, ka ēka funkcionē kā skola, tiek domāts par rekonstrukcijas programmas izstrādi ar pārdomātu telpu funkciju, kas optimāli apvienotu mācību iestādes, valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa un populāra tūrisma objekta funkcijas," skaidroja Kaņepone.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)