Banner 980x90

"Vienotības" kongress noslēdzies bez konfliktiem un bez lielākas skaidrības par valdības nākotni

Foto no video
Foto no video

Valdošās partijas "Vienotība" kongress sestdien noslēdzies mierīgā gaisotnē, tomēr nav arī gūtas atbildes uz pēdējā laikā arvien biežāk uzdotajiem jautājumiem par valdības nākotni.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V), uzrunājot kongresa dalībniekus, teica, ka valdības sekmīgam darbam ļoti svarīgs ir partijas valdes un frakcijas atbalsts. Premjerministre arī sacīja, ka daļa klausītāju no viņas sagaida kādus skaļus paziņojumus. Valdības vadītāja sacīja, ka viņai ir šāds paziņojums: "Man svarīga šī valsts, man tā ir svarīga daudz vairāk par amatiem, par neskaidrām draudzībām un par attiecību kārtošanu."

Straujuma arī atkārtoja, ka katras valdības ceļš reiz noslēdzas, bet vairāk par valdības nākotni viņa nerunāja.

Savukārt "Vienotības" priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa kongresā noliedza, ka viņa domātu par iespēju ieņemt aizsardzības, iekšlietu, tieslietu, ārlietu vai satiksmes ministra amatu, uzsverot, ka viņas ambīcijas ir "kalpot Latvijai". Āboltiņa gan neoficiāli tiek minēta kā iespējamā potenciāla premjera amata kandidāte.

"Nereti man tiek pārmests, ka atļaujos izteikties kritiski par mūsu vadītās valdības darbu, bet es tiešām vienmēr esmu uzskatījusi un uzskatu, ka tā ir partijas vadītāja atbildība - spēt paraudzīties uz notiekošo objektīvi," turpināja Āboltiņa.

Vienlaikus viņa atzina, ka "Vienotība" pašlaik ir ierauta bezatbildības, baumu, nenovīdības un intrigu lavīnā, bet partijai jāspēj parādīt mērķtiecīgu darbu, nevis runas vai darbības imitāciju. Āboltiņa "Vienotību" vēlas redzēt kā komandu, kura tur vēlētājiem dotos solījumus, bet nozīmīgu jautājumu risināšanu neatliek uz pēdējo brīdi. Šai komandai jāspēj izvirzīt un sasniegt konkrētus mērķus un ar saviem darbiem jāapliecina, ka ir eiropeiskās un nacionālās vērtībās balstīta partija, kuras prioritātes ir Latvijas cilvēku drošība un labklājība, teica politiķe.

Arī bijušais premjers, Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Valdis Dombrovskis pauda uzskatu - ir svarīgi, lai "Vienotība" pārvarētu savas iekšējās grūtības un nāktu ar skaidru piedāvājumu tālākajai valsts attīstībai.

Debates norietēja mierīgi, bez īpaši asiem izteikumiem. Saeimas deputāts Hosams Abu Meri (V) gan teica, ka kongresā netika sniegta atbilde uz jautājumiem, kas saistīti ar runām par valdības nākotni. Viņš lūdza Straujumu un Āboltiņu strādāt kopā, lai risinātu problēmas. Abu Meri salīdzināja "Vienotību" ar bēgļu laivu Vidusjūrā, kas var nogrimt un var arī ļoti laimīgi izglābties. Lai laiva nenogrimtu, nepieciešams sniegt savstarpēju palīdzību.

Savukārt politiķis Juris Vidiņš kritizēja gan partijas vadību, gan arī Straujumu. Viņš norādīja, ka Straujuma nav piemērota valdības vadītāja amatam, bet arī Āboltiņas kandidēšanai uz šo posteni vilciens ir aizgājis. Politiķa runas vidū vairāki klātesošie sāka sist plaukstas, tādējādi traucējot Vidiņam izteikties. Tāpat Vidiņu debatēs kritizēja arī citi partijas pārstāvji. Piemēram, Marija Balcere norādīja, ka šī ir kārtējā Vidiņa runa, kurā viņš apvaino vienus un tos pašus cilvēkus.

Kongresā bija arī kāds partijas pārstāvis, kurš slavēja Āboltiņu un pārtraukumā pasniedza viņai ziedus, skaidrojot, ka viņš to dara katrā kongresā.

Citi cilvēki debatēs runāja par Saeimas un valdības aktualitātēm. Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītājs Kārlis Šadurskis (V) informēja par 2016.gada valsts budžeta pieņemšanu. Budžets "nopietni uzkāps uz astes ēnu ekonomikai", uzskata Šadurskis. Viņš uzsvēra, ka nākamais ļoti nopietnais darbs ir bargāki sodi par naudas atmazgāšanu. Šadurskis akcentēja - nākotnes mērķu īstenošanai nepieciešama stipra valdība, stipra koalīcija, bet vairāk par visu vajadzīga stipra "Vienotība".

Partija "Vienotība" kongresā pieņēma rezolūciju par veicamajiem darbiem līdz Latvijas simtgadei, deleģējot politiskā spēkā pārstāvjus Saeimā un valdībā īstenot šī plāna uzdevumus - sagatavot novadu apvienošanas plānu, palielināt minimālo algu, uzlabot veselības aprūpes pieejamību un citus.

Āboltiņa vakarā aģentūrai LETA atzina, ka kongress noritēja tik "pozitīvā atmosfērā", ka pārsteigums bijis pat viņai pašai.

Sociologs Arnis Kaktiņš, aģentūrai LETA komentējot "Vienotības" kongresa norisi, sacīja, ka tā atskaņas, visticamāk, neietekmēs šī politiskā spēka reitingus. Vienlaikus viņš norādīja - nemaz tik slikti "Vienotības" reitingi salīdzinājumā ar iepriekšējiem periodiem nav. Proti, tie ir zemāki nekā bija iepriekš, bet arī visaugstākie reitingi nebija vairākas reizes lielāki par pašreizējiem.

Kaktiņš teica, ka arī Straujumas reitings krīt. Kopš vasarasdienas kārtībā ir daudzi jautājumi - bēgļu krīze, "airBaltic" jautājums, skolotāju streiks un citi, kas nevairo premjerministres un valdības vadītājas darba vērtējumu.

"Vienotības" kongress pulcēja 263 delegātus. Tas ir mazāk nekā iepriekšējos kongresos - pērn gada nogalē, kas bija jāpārvēl partijas vadība, pasākumā pulcējās teju 500 delegātu, bet pirms tam kongresā bija nedaudz virs 300 delegātiem. Pašlaik "Vienotībā" ir vairāk nekā 2400 biedru.

Taujāta par kongresu apmeklējušo delegātu skaitu, Āboltiņa skaidroja, ka pasākumam bija izvirzīti 385 biedri, kas ir ierasts skaits. Vairāki cilvēki, piemēram Rihards Kozlovskis, Artis Parbiks un citi, neesot varējuši piedalīties kongresā dažādu iemeslu dēļ.

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)