Banner 980x90

Psihoneiroloģiskajā slimnīcā "Ģintermuiža" par 10 000 eiro iekārtota sensorā istaba

Rīga, 28.jūn., LETA. Psihoneiroloģiskajā slimnīcā "Ģintermuiža" Jelgavā, ieguldot aptuveni 10 000 eiro, iekārtota sensorā istaba, noskaidroja aģentūra LETA.

VSIA "Slimnīca "Ģintermuiža" sadarbībā ar pašvaldībām un iestādēm Dobelē un Lietuvā īsteno projektu "Sociālo pakalpojumu attīstība un sociālās iekļaušanas veicināšana atstumtības riskam pakļautiem iedzīvotājiem". Projekts paredz sociālās iekļaušanās procesa infrastruktūras izveidi personām ar garīga rakstura traucējumiem, lai paaugstinātu sociālās un veselības aprūpes un rehabilitācijas pakalpojuma kvalitāti un efektivitāti, dodot ieguldījumu sabiedrības kopējās garīgās veselības veicināšanā, mazinot sociālo stresu un stigmatizāciju.

Projekts paredz pārrobežu sadarbību, lai izzinātu, izveidotu un iedzīvinātu mērķgrupas veselības veicināšanas un sociālās rehabilitācijas efektīvākās metodes un pasākumus. Savukārt infrastruktūras izveides pasākumi slimnīcā "Ģintermuiža" ietver sensorās istabas un sajūtu dārza izveidošanu.

Slimnīcā skaidroja, ka sajūtu dārzs ar tajā radīto infrastruktūru ir vide, kurā tiks īstenots sociālās iekļaušanas process. Paredzēts, ka personas ar garīga rakstura traucējumiem šajā vidē iegūs "pārejas telpu" no institucionālās izolētības uz sabiedrību, iespēju savienot ar veselības stāvokli saistīto nepieciešamo ārstniecisko pakalpojumu ar reintegrāciju sabiedrībā un līdz ar to - dzīves kvalitātes uzlabošanos.

Sensorā istaba jau ir ierīkota un aprīkota ar vairākiem sajūtu rosinošajiem dizainiem - krāsains ksilofons, spīdošas šķiedras gaismas terapijai, spīdošs galds ar figūrām un akmentiņiem, burbuļu caurules, spoguļi, ūdens efekta projekcijas, muzikālā ūdens gulta ar spīdošu spoguļveida baldahīnu. Ģintermuižas publiskotā informācija liecina, ka aprīkojumu piegādāja un uzstādīja Lietuvas uzņēmums "Slaugivita" par 9734 eiro.

Tāpat projekta īstenošanas gaitā šonedēļ notika partnerinstitūciju sociālo darbinieku apmācība, kura saistīta ar garīgi slimo radinieku apmācību ikdienas dzīvē. Lekciju mērķis ir ar psihoedukācijas palīdzību aktualizēt bērnu ar garīgās attīstības traucējumiem vecāku psihiskās veselības un emocionālās labsajūtas nozīmi, veicināt vecākos spēju atpazīt, pieņemt un runāt par savām emocijām, iepazīstināt ar profilaktiskajiem pasākumiem, lai izvairītos no izdegšanas sindroma, depresijas, miega traucējumu attīstības. Tāpat apmācības paredzētas, lai informētu par iespējām saņemt gan praktisku palīdzību, gan palīdzību psihoemocionālu grūtību gadījumā, ko sniedz psihiatriskās palīdzības dienests un psiholoģiskās atbalsta programmas.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)