Banner 980x90

Pašvaldība: Situācija saistībā ar ūdens līmeņa kāpumu upēs Jelgavas novadā mainās strauji, bet ir normas robežās

Ventspils, 13.marts, LETA. Situācija saistībā ar ūdens līmeņa kāpumu Svētē un citās Lielupes pietekās mainās strauji, taču pašlaik ir normas robežās, aģentūru LETA informēja Jelgavas novada pašvaldības izpildirekore Līga Lonerte.

Straujākais ūdens līmeņa kāpums - par pusotru metru - aizvadītajā diennaktī Latvijā reģistrēts Lielupes pietekā Svētē pie Ūziņiem. Nokrišņi šodien ir minimāli, taču gaisa temperatūra ir plusos, kas veicina ūdens līmeņa celšanos sniega kušanas rezultātā. Līdz kritiskajai robežai, kad varētu sākt applūst teritorijas, vēl ir pusotrs līdz divi metri, bet tuvākajā laikā prognozētā sala atgriešanās ūdens līmeņa celšanos varētu piebremzēt, pieļāva izpilddirektore.

Situācija pašlaik ir normas robežās, un neesot nepieciešams sasaukt civilās aizsardzības komisiju, lai lemtu par kādiem pasākumiem. Pašvaldība rūpīgi seko līdzi situācijas izmaiņām, un tai ir plāns, kā rīkoties, ūdens līmenim sasniedzot kritisko atzīmi, sacīja izpilddirektore.

Kā ziņots, Kurzemē un Zemgalē otrdien turpinās straujš ūdens līmeņa kāpums upēs, tas sācies arī daudzviet Vidzemē un Latgalē, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra operatīvā informācija.

Straujākais ūdens līmeņa kāpums - par pusotru metru - aizvadītajā diennaktī reģistrēts Lielupes pietekā Svētē pie Ūziņiem. Ūdens līmenis paaugstinās arī citās Lielupes pietekās un pašā Lielupē, vietām sāk applūst palienes.

Ūdens līmeņa svārstības Mūsā pie Bauskas liecina par iespējamu ledus sakustēšanos.

Vairākās Kurzemes upēs ūdens līmenis kopš pagājušās nedēļas cēlies par vairāk nekā metru, bet pagaidām visās upēs ūdens līmenis ir zem pērnā gada rudenī un decembrī sasniegtā maksimuma.

Daugavā un Aiviekstē, kā arī lielā daļā Ziemeļvidzemes upju ūdens līmenis nemainīgs, citās Latgales un Vidzemes upēs galvenokārt sākusies ūdens līmeņa paaugstināšanās, ūdens līmeņa kāpums pagaidām nepārsniedz pusmetru.

Strauja ūdens līmeņa paaugstināšanās turpināsies līdz trešdienai, lielākās upēs ūdens vēl kāps arī ceturtdien un piektdien, kad visā valstī jau būs atgriezies noturīgs sals.

Vietām - pārsvarā valsts rietumu un centrālās daļas upēs - gaidāma ledus uzlūšana, iespējama ledus sastrēgumu veidošanās un īpaši strauja ūdens līmeņa paaugstināšanās, kā arī plašāku teritoriju applūšana augšpus tiem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)