Banner 980x90

Par vairāk nekā miljonu eiro atjaunos Līvbērzes kultūras namu

Ventspils, 27.marts, LETA. Jelgavas novadā par vairāk nekā miljonu eiro atjaunos Līvbērzes kultūras namu, aģentūru LETA informēja pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Enija Kreicberga-Kapša.

Kultūras nama ēku paredzēts pilnībā atjaunot, nomainot inženierkomunikācijas un veicot pārplānošanu, lai radītu jaunas telpas dažādu nodarbību mēģinājumiem un viesmākslinieku uzņemšanai. Pārbūves laikā nomainīs inženierkomunikāciju, mehāniskās ventilācijas un elektroapgādes sistēmas un apgaismes ķermeņus. Tāpat ēka gan no ārpuses, gan iekšpuses iegūs jaunu vizuālo tēlu. Plānots nomainīt jumta segumu, logus un ārdurvis, siltināt ārsienas, kā arī pilnībā pārbūvēt iekštelpas. Visā ēkā nodrošinās nokļūšanu cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

Būvdarbus plānots sākt jau šovasar. Tos par 1 191 825 eiro veiks SIA "Bildberg".

Līvbērzes kultūras nama ēka celta 1972.gadā. Ēkas kopējā platība ir ap 1070 kvadrātmetriem. Telpas izvietotas divos stāvos. Skatītāju zāle ir ar 250 sēdvietām, bet, atverot starpsienu uz mazo zāli, var nodrošināt vairāk nekā 300 skatītāju vietas.

Laika gaitā gan ēkas vizuālais, gan tehniskais stāvoklis ir kļuvis arvien kritiskāks. Ne ēkas jumts, ne citas konstrukcijas nav siltinātas, līdz ar to veidojas lieli siltuma zudumi. Arī komunikācijas ir bojātas un nolietojušās, skaidroja pašvaldībā.

Ikdienā kultūras namā darbojas astoņi dažādi pagasta amatierkolektīvi - gan dejotāji, gan dziedātāj, gan teātra mākslas mīļotāji. Lai gan kultūras nams platības ziņā ir gana liels, tomēr esošais telpu izvietojums pašlaik liedz pilnvērtīgi darboties visiem kolektīviem, skaidroja pašvaldībā. Būvprojektā iestrādātas ieceres, kas paredz vairākas telpas apvienot un paplašināt. Kultūras nama Lielās zāles un Mazās zāles plānojumu gan nemainīs - tajās veiks vien kosmētiskos remontus un skatuves rekonstrukciju. Savukārt telpas, kas atrodas aiz lielās skatuves un kurās pašlaik glabājas vecā kino aparatūra, piemēros kolektīvu nodarbību vajadzībām. Ievērojamas pārmaiņas piedzīvos arī ēkas otrais stāvs. Vietā, kur līdz šim atradās pagasta bibliotēka, deju kolektīviem būs sen gaidītā mēģinājuma telpa ar spoguļiem. Pakāpeniski jau sākta bibliotēkas pārcelšana uz jaunajam telpām. No maija bibliotēka atradīsies Līvbērzes pagasta pārvaldes telpās.

Plānojot Līvbērzes kultūras nama rekonstrukciju un domājot par ēkas vizuālo konceptu, būvprojekta izstrādātājiem nācās ņemt vērā daudziem līvbērzniekiem būtisko niansi un saglabāt kultūras namam raksturīgās, no metāla kalumiem izveidotās latviešu tautu meitas un tautu dēlus.

"Savulaik, kad kultūras nams bija tikko uzcelts, tam bija lieli, plaši logi. Tā kā kultūras namā noritēja kino seansi, darbinieki logu aptumšošanai pasūtīja dubultos aizkarus un dekoratīvos režģus, kam motīvi veidoti pēc latviešu tautas tradīcijām. Izveidotie metāla kalumi kultūras namā ir sena un vietējo iedzīvotāju iemīļota relikvija. Tie līvbērzniekiem atgādina laiku, kad Līvbērze bija slavena ar savām kultūras tradīcijām un biedrību "Dziesmu kronis". Tāpēc vēlamies šos kalumus saglabāt, un būvprojekta izstrādātāji šo lūgumu ir ņēmuši vērā, paredzot tiem namā īpašu vietu," informēja Līvbērzes pagasta pārvaldes vadītāja Ruta Medne.

Kultūras nama rekonstrukcijai Jelgavas novada pašvaldība aizņemsies miljonu eiro. Domes apvienoto komiteju sēdē nolemts virzīt uz domes sēdi lēmumprojektu, kas paredz ņemt aizņēmumu Valsts kasē vidēji uz 20 gadiem, lai īstenotu vienu no šī gada budžeta izvirzītajām prioritātēm – Līvbērzes kultūras nama rekonstrukciju.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)