Banner 980x90

Oktobra vidū Jelgavā runās par adīto cimdu vēsturi

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Ceturtdien, 13.oktobrī, plkst.18.00 Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas tornī norisināsies lekcija par latviešu rakstainajiem cimdiem, kuras laikā varēs izzināt cimdu rakstu un krāsu daudzveidību. Lekciju vadīs Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūta vadošā pētniece Aija Jansone, aģentūru LETA informēja Jelgavas reģionālajā tūrisma centrā.

Vairāku gadsimtu garumā Latvijas teritorijā ir izveidojušās bagātas adījumu darināšanas, rotāšanas un valkāšanas tradīcijas, kas rod praktisku pielietojumu vēl šodien. Mūsdienās adīšana ir vispopulārākais rokdarbu žanrs, ko nosaka samērā vienkāršā tehnika, viegli pieejamais materiāls, kā arī adījumu, īpaši cimdu, piemērotība mūsu klimatiskajiem apstākļiem. Latviešu rakstaino cimdu adīšanai uzmanību pievērsušas prasmīgākās rokdarbnieces, jo to adīšanā ir nepieciešama ne tikai meistarība, bet arī zināšanas par ornamentu un krāsu lietojumu, uzsver tūrisma centrā.

Jansone lekcijā par latviešu rakstainajiem cimdiem stāstīs par adījumu kultūras attīstību Latvijas teritorijā dažādos laikos un to atbilstību kultūrvēsturiskajiem novadiem. Lekcijas laikā ikviens dalībnieks varēs rast atbildes uz sev interesējošiem jautājumiem par cimdu rakstiem un krāsu daudzveidību, kā arī uzzināt par to, kā cimdi tika kombinēti ar ikdienas un godu apģērbu.

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)