Banner 980x90

LLU dibina jaunu stipendiju programmu zirgkopības nozares atbalstam

Rīga, 18.apr., LETA. Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Attīstības fondā Jelgavā dibināta jauna stipendiju programma "Afrēda Seržāna stipendija", aģentūru LETA informēja augstskolā.

Stipendijas mērķis ir godināt kādreizējā Latvijas Lauksaimniecības akadēmijas docenta Alfrēda Seržāna mūža devumu zirgkopībā un atbalstīt Latvijas zirgkopības nozari. Stipendijas mecenāts ir Alfrēda Seržāna dēls Uldis Seržāns.

Alfrēds Seržāns (1913.-2000.) absolvēja Latvijas Universitātes Lauksaimniecības fakultāti 1939.gadā, bet 1941.gadā viņu uzaicināja strādāt par asistentu Jelgavas Lauksaimniecības akadēmijas Lopkopības katedrā, kas bija Seržāna zinātniski pedagoģiskās darbības sākums. Sākumā viņš vadīja praktiskās nodarbības govkopībā, vēlāk arī zirgkopībā. Seržānam 1949.gadā uzticēja vecākā pasniedzēja amatu, bet 1957.gadā ievēlēja par akadēmijas docentu Īpatnējās lopkopības katedrā.

Lielu sabiedrisko ieguldījumu zinātnieks deva zirgkopības saglabāšanā, it īpaši laikā, kad valdošā ideoloģija uzskatīja, ka zirgi ir jālikvidē, pauda augstskolā. Docents pildīja arī tiesneša pienākumus jātnieku sporta sacensībās, darbojās Jātnieku federācijā un Šķirnes zirgu audzēšanas padomē. Ar docenta Seržāna palīdzību 1960.gadā mācību saimniecībā "Jelgava" tika izveidots zirgu treniņpunkts Mazsilgraužu mājās.

Seržāna dēls Uldis Seržāns klāstīja, ka tēvs ir bijis "slims" ar zirgiem un makšķerēšanu šī vārda labākajā nozīmē, un ideja par viņa darba godināšanu ģimenē jau bijusi kādu laiku. Tikai šogad vienojušies, ka tā varētu būt stipendijas formā topošajiem lauksaimniecības augstākās izglītības ieguvējiem, kuri savu studiju un arī profesionālo darbu vēlas saistīt ar zirgkopību.

Arī Ulda Seržāna māte Maruta Seržāne ir bijusi saistīta ar toreizējo Lauksaimniecības akadēmiju un strādājusi kā lauksaimniecības mehanizatore. Vēlākie pēcteči ģimenē nav sekojuši vecvecāku piemēram un nav izvēlējušies profesionālo karjeru, kas būtu saistīta ar studijām Jelgavā.

Stipendija paredzēta, lai veicinātu studentu zinātnisko, mācību un sabiedrisko darbu zirgkopības nozarē. Lai piedalītos stipendijas konkursā, studējošajam jāuzrāda labas sekmes, aktīva sabiedriskā darbība un jāsagatavo referāts par aktuālu tematu zirgkopībā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)