Banner 980x90

Lēmumu par bērnunama vadītājas atbildību Jelgavas pašvaldība pieņems tikai pēc VBTAI atzinuma saņemšanas

Jelgava, 20.apr., LETA. Jelgavas bērnu sociālās aprūpes centra direktore Maija Neilande turpina darbu, jo pašvaldība lēmumu par viņas atbildību un iespējamo atstādināšanu pieņems tikai pēc Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) atzinuma saņemšanas.

Kā vēstīts, labklājības ministrs Jānis Reirs (V) vakar žurnālistiem skaidroja, ka sociālais darbs un sociālā funkcija ir pašvaldību pārziņā, tāpēc arī jautājums par to, kāpēc Jelgavas bērnunama direktore vēl nav atstādināta no amata, esot jāvaicā pašvaldībai.

Jelgavas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš (ZZS) mikroblogošanas vietnē "Twitter" paziņojis, ka lēmumu par darbinieku atbildību varēs pieņemt tikai pēc VBTAI atzinuma saņemšanas, kuru joprojām gaida. Viņš esot arī uzklausījis atbildīgo iestāžu vadītāju skaidrojumus.

Pašvaldībā skaidro, ka lēmumu par vadītājas atstādināšanu pašlaik nevar pieņemt, jo tam neesot pamata, bet par tādu var kalpot atbildīgo instanču atzinums par pārkāpumiem. Gadījumā, ja darbinieks tiks atlaists bez pamatojuma, pašvaldībai varot draudēt tiesvedība.

"Saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likumu atstādināšanu var pieprasīt VBTAI, ja tai ir pamatotas aizdomas par iespējamiem bērna tiesību pārkāpumiem. Šobrīd šāds pieprasījums no VBTAI nav saņemts," aģentūrai LETA pauda Jelgavas Sociālo lietu pārvaldes Rita Stūrāne.

Pārvalde, lai pieņemtu turpmākos lēmumus, vēlas sagaidīt VBTAI atzinumu par publiski izskanējušajiem faktiem, jo neesot pārliecības, vai sniegtās liecības nav interpretētas, jo intervijas atspoguļotas rakstiski un netika pierakstītas audio formātā.

Stūrāne skaidroja, ka centra audzēkņi ir informēti, kur viņiem vērsties pēc padoma un palīdzības, pa kādiem tālruņiem zvanīt krīzes vai pāri darījumu situācijās. Ne centra Aprūpes padome, ne Sociālo lietu pārvaldes darbinieki, tajā skaitā psihologi, no audzēkņiem sūdzības par pret viņiem vērstu vardarbību neesot saņēmuši.

"Arī no organizācijām, kas nodrošina bezmaksas tālruņu pakalpojumu bērniem, nekādi ziņojumi, ka pret Jelgavas bērnu sociālās aprūpes centra audzēkņiem būtu tikusi pielietota vardarbība, nav saņemti," informēja Stūrāne.

Pašvaldības atvēlētais finansējums uz vienu centra audzēkni mēnesī ir 1221 eiro. Bērnu nama telpas ir izremontētas, aprīkotas ar jaunām mēbelēm. Istabiņas ir gan vienvietīgas, gan paredzētas vairākiem audzēkņiem - līdz četriem bērniem istabā. Vecākajiem audzēkņiem aprīkotas virtuves, kur apgūt ēst gatavošanas prasmes. Tāpat audzēkņiem ir sava trenažieru zāle, relaksācijas telpa, pagalms aprīkots ar vairākiem rotaļu laukumiem. Bērni dodas uz laukiem, kur viņiem ir savs dārzs, siltumnīcas, klāstīja Stūrāne.

Viņa apgalvo, ka bērnu namā dara visu iespējamo, lai audzēkņiem būtu pieejamas interesantas un vēlāk pastāvīgai dzīvei noderīgas nodarbes.

Arī Veselības inspekcija konstatējusi, ka bērniem sociālās aprūpes iestādē veselības aprūpe tiek nodrošināta, bērni tiek vesti uz izmeklējumiem pie speciālistiem. Iestādē grupās ir silts, bērni ir atbilstoši apģērbti, rotaļlietu ir ļoti daudz, par inspekcijas secināto informēja Stūrāne.

Jau vēstīts, ka bērnu tiesības sargājošajās iestādēs nonākuši septiņi iesniegumi par dažādiem pārkāpumiem kādā Jelgavas bērnunamā, un saistībā ar notikušo ir sākta izmeklēšana, kuras laikā no amata pienākumu pildīšanas atstādinātas trīs audzinātājas, otrdien vēstīja Latvijas Radio.

Tikmēr Jelgavas bāriņtiesā nav saņemtas sūdzības par iespējamo emocionālo vai fizisko vardarbību Jelgavas bērnu sociālās aprūpes centrā, aģentūru LETA informēja bāriņtiesas priekšsēdētāja Irisa Guntra Turčinska.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)