Banner 980x90

Latvijā kopā ar notiesātām mātēm cietumā uzturas astoņi bērni

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Šī gada janvārī ieslodzījuma vietās kopā ar septiņām notiesātām mātēm uzturējās astoņi bērni.

Janvārī Latvijas ieslodzījuma vietās bija 182 notiesātas un 89 apcietinātas sievietes.

Tieslietu ministrija (TM) izstrādājusi grozījumus noteikumos, kas regulē apcietinātās vai notiesātās sievietes bērnu apgādi ieslodzījuma vietā. Kā anotācijā skaidro ministrija, pašreiz noteikumi nenosaka bērna dienas uztura enerģētisko vērtību un uzturvērtību, līdz ar to var rasties situācija, ka bērna ēdienreižu uzturvērtība ir pārāk maza vai pārāk liela, kas veicina nesabalansēta uztura lietošanu. Tas var ietekmēt bērna veselības stāvokli, proti, ķermeņa masa var būtiski palielināties vai samazināties, radot dažādu veselības problēmu risku.

Tiek norādīts, ka bērna uzturā ir svarīgi katru dienu iekļaut olas, pienu un piena produktus, liesu gaļu, zivis, gaļas un zivju produktus, kā arī ogļhidrātus saturošus produktus.

Līdz ar to, lai nodrošinātu noteikumu projektā paredzēto prasību izpildi attiecībā uz bērnu ēdināšanu ieslodzījuma vietā, Ieslodzījuma vietu pārvalde (IeVP) pieaicinās speciālistus, kas izstrādās ēdienkarti un ēdienu pagatavošanas tehnoloģiskās kartes. Turpmāko prasību uzraudzību, proti, bērnu uzturam nepieciešamo produktu iegādi, kā arī ēdienkartē un tehnoloģiskajās kartēs noteikto prasību izpildi veiks IeVP struktūrvienības, kuras pēc savas kompetences koordinē un kontrolē uztura nodrošinājumu ieslodzījuma vietās, atbildīgās amatpersonas vai darbinieki.

Tāpat TM norāda, ka regulējums attiecībā uz higiēnas piederumu, apģērba, apavu un mīkstā inventāra nodrošināšanu bērniem ir ļoti novecojis. Proti, bērnu aprūpei no gada līdz četru gadu vecumam nav nepieciešama bērnu eļļa un vates tamponi, bērnu aprūpei no divu gadu vecuma līdz četru gadu vecumam nav nepieciešamas mitrās salvetes, kā arī dažu higiēnas piederumu normas pārsniedz gadā izlietojamo higiēnas piederumu normas. Savukārt tādi higiēnas piederumi kā knupīši bērnam līdz gada vecumam nepieciešami lielākā daudzumā. Bērnu aprūpei arī nepieciešami tādi higiēnas piederumi kā sūklis, papīra kabatlakatiņi, matu suka vai ķemme.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)