Banner 980x90

Jelgavas Tehnikumā varēs apgūt mērniecības tehniķa profesiju

Jelgava, 27.maijs, LETA. Šobrīd Jelgavas Tehnikumā var apgūt desmit dažādas profesijas, bet ar nākamo mācību gadu tiks piedāvāta jauna izglītības programma - mērniecības tehniķis, aģentūra LETA uzzināja mācību iestādē.

Šobrīd Latvijā nav nevienas izglītības iestādes, kas piedāvātu apgūt mērniecības tehnika vidējo profesionālo izglītību, taču darba tirgū pēc speciālistiem ar šādām zināšanām ir liels pieprasījums.

Jelgavas Tehnikums mērniecības tehniķa izglītības programmu veidojis kopā ar Latvijas Lauksamniecības Universitāti (LLU), un šogad sāksies uzņemšana četru gadu apmācībai, kuras laikā interesenti varēs apgūt dokumentu izpēti mērniecības darbu vajadzībām, piedalīties teritorijas un būvju uzmērīšanas darbos apvidū, veikt mērījumu datu apstrādi un uzmērīšanas dokumentu sagatavošanu sertificētas personas uzraudzībā un apgūt citas zināšanas. Jāpiebilst, ka profesijas standarti izstrādāti sadarbībā ar Latvijas Mērnieku biedrību un Latvijas kartogrāfu un ģeodēzistu asociāciju.

LLU Vides un būvzinātņu fakultātes Zemes pārvaldības un ģeodēzijas katedra docente Maija Bērziņa uzskata, ka, neskatoties uz zemes reformas noslēgšanos, darba apjoms mērniecības speciālistiem nemazinās.

"Augstskolā zināšanas šajā jomā apgūst tie cilvēki, kuri vēlas kļūt par sertificētiem mērniekiem, taču vidējā līmeņa speciālistu nav," aģentūrai LETA skaidro docente. Būtiski, ka, apgūstot vidējo profesionālo izglītību mērniecības tehniķa specialitātē, audzēknis varēs turpināt izglītoties arī LLU.

"Mērnieku specialitātes var apgūt Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) un Rīgas Tehniskajā universitātē, bet tie jau ir cilvēki ar augstāko izglītību, no kuriem liela daļa aiziet strādāt valsts un pašvaldību iestādēs, un mēs izjūtam darbinieku trūkumu," situāciju aģentūrai LETA raksturo mērniecības uzņēmuma "Meto Pro Group" vadītājs Andis Strēlis.

Viņš arī norāda, ka ir virkne darbu mērniecības jomā, kuru veikšanai augstāko izglītību mērniecības jomā nemaz nevajag, turklāt jaunie darbinieki, kas nāktu no profesionālās izglītības iestādēm, būtu ar daudz lielāku praktisko zināšanu bagāžu nekā augstskolas beidzēji.

"Tie arī bija būtiskākie iemesli, kādēļ vienmēr esmu aktīvi iestājies par to, lai mērniecības jomā būtu iespēja iegūt arī vidējo profesionālo izglītību," piebilst Strēlis.

Jelgavas Tehnikumā uzņemšana sāksies 10.jūnijā. Deviņas mācību programmas paredzētas pamatskolas skolas absolventiem, bet divas - autodiagnostiķis un viesmīlības pakalpojumu speciālists - pēc vidusskolas beigšanas. Mācības iestādē ir bez maksas, un audzēkņiem iespējams saņemt līdz 150 eiro lielu stipendiju.

Jelgavas Tehnikuma 50 gadu ilgajā pastāvēšanas laikā to absolvējuši vairāk nekā 12 tūkstoši jauniešu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)