Banner 980x90

Jelgavas Sv. Trīsvienības tornī būs apskatāmas Rožkalna gleznas

Jelgava, 16.jūl., LETA. Piektdien, 20.jūlijā, Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas tornī tiks atklāta izstāde "Kustība. Osvalda Rožkalna glezniecība (Vācija)", kurā būs skatāmi talantīga, bet neiepazīta latviešu mākslinieka Osvalda Rožkalna (1910-1989) darbi eļļas glezniecībā, aģentūru LETA informēja Jelgavas reģionālajā tūrisma centrā (JRTC).

Baznīcas tornī Rožkalna klusās dabas un figurālās kompozīcijas modernisma stila gleznās būs apskatāmas līdz 20.septembrim.

Rožkalns bija 20.gadsimta gleznotājs un scenogrāfs, kurš dzīves lielāko daļu pavadījis Vircburgā Vācijā. Savas dzīves laikā viņš nav organizējis nevienu personālizstādi, tādēļ viņa daiļrade ir mazpazīstama, bet būtiska Latvijas mākslas vēsturē. Nozīmīgākā viņa darbu izstāde notikusi 2016.gadā Teātra muzejā.

Rožkalna dzīvē Jelgavai ir īpaša vieta, jo te 1930.gada 2.novembrī mākslinieku biedrības "Zaļā vārna" IX izstādē viņš 20 gadu vecumā pirmo reizi parādīja trīs savus darbus.

"Gleznotāja priekšzināšanas mākslā bija nelielas, tomēr viņš patstāvīgi izkopa talantu, pētot vecmeistaru darbus, un mācījās no kolēģiem Latvijas Nacionālajā operā, kur strādāja par dekorāciju gleznotāju. Tomēr Otrais pasaules karš būtiski mainīja Osvalda Rožkalna likteni, un, būdams leģiona karavīrs, viņš nonāca gūstā un pēcāk bēgļu nometnē Vircburgā. Tomēr, lai kur Osvalds Rožkalns atrastos, viņš vienmēr izbrīvēja laiku zīmēšanai un glezniecībai. No 1962. līdz 1972.gadam viņš bija Vircburgas teātra dekorators un lielāko mūža daļu veltīja tieši glezniecībai," pastāstīja JRTC pārstāve Sandra Grigorjeva.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)