Banner 980x90

Jelgavas slimnīcā bez maksas varēs apgūt medicīnas māsas profesiju

Jelgava, 8.janv., LETA. Jelgavas pilsētas slimnīcā no šā gada septembra būs iespējams bez maksas apgūt medicīnas māsas profesiju, aģentūra LETA uzzināja pašvaldībā.

Šāda izglītības ieguves iespēja tiek nodrošināta, īstenojot Latvijas Universitātes (LU) Rīgas Medicīnas koledžas un Jelgavas pilsētas slimnīcas sadarbības projektu.

Apmācības gaitā trīs gadu laikā kursā "Māszinības" interesentiem būt iespēja iegūt 1.līmeņa augstāko izglītību, bet uz divu gadu apmācībām aicinātas medmāsas, kuras ilgstoši nestrādā medicīnā, bet vēlas atsvaidzināt zināšanas un atgriezties darbā veselības aprūpē.

Jelgavas pilsētas slimnīcas valdes loceklis Andris Ķipurs norāda, ka, īstenojot apmācību programmas, nākotnē plānots ar vidējo medicīnisko personālu nodrošināt Jelgavas slimnīcu un citas pilsētas veselības aprūpes iestādes. Šobrīd Jelgavas pilsētas slimnīcā strādā 150 medmāsas, no kurām aptuveni 60% jau ir pirmspensijas vecumā.

Plānots, ka medmāsu apmācības notiks Jelgavas pilsētas slimnīcā, taču atsevišķas nodarbības tiks rīkotas arī LU Rīgas Medicīnas koledžā. Jelgavas pilsētas slimnīca mācību procesā nodrošinās studentiem mācību telpas, kā arī prakses vietu, bet mācību saturu un procesu koordinēs koledžas mācībspēki.

Pieteikties mācībām iespējams līdz janvāra beigām, un apmācības notiks, ja katrā no grupām tiks uzņemti aptuveni 30 interesenti. Medmāsu apmācības tiek finansētas no valsts budžeta.

Latvijas māsu asociācijas dati liecina, ka kopumā Latvijā reģistrēti gandrīz 19 000 medmāsu, bet profesijā strādā nedaudz vairāk par 8000. Tuvākajos gados medicīnas māsu skaits turpinās sarukt, jo palielinās profesijā strādājošo vecums. Trešdaļa medmāsu ir pirmspensijas vecumā, bet 7% - vecākas par 65 gadiem. Pasaulē uz vienu ārstu ir vidēji 2,4 medmāsas, bet Latvijā šis rādītājs ir krietni mazāks - 1,6.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)