Banner 980x90

Jelgavas novads lūdz veikt pārrobežu ietekmes uz vidi novērtējumu iecerei būvēt vistu fermu Lietuvas pierobežā

Jelgava, 2.aug., LETA. Jelgavas novada pašvaldība aicina Vides pārraudzības valsts biroju (VPVB) pieprasīt Lietuvas Vides ministrijai veikt pārrobežu ietekmes uz vidi novērtējumu KS "Alsiai paukštynas" plānotajai darbībai, Jonišķu rajonā, 400 metru attālumā no Jelgavas novada administratīvās teritorijas, būvējot vistu fermu, aģentūru LETA informēja pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Enija Kreicberga-Kapša.

VPVB pašvaldībai ziņojis, ka ir saņemts oficiāls paziņojums par divām plānotajām darbībām Lietuvā, netālu no Latvijas robežas. Saskaņā ar Lietuvas Vides ministrijas sniegto informāciju zināms, ka netālu no Latvijas robežas jaunu vistu kūts celtniecību iecerējis veikt ne vien uzņēmums "Alsiai paukštynas", bet arī SIA "Žiuriai". Otrs uzņēmums vistu fermu plāno būvēt Aleksandravas ciemā Jonišķu rajonā, kas ir aptuveni 0,2 kilometru attālumā no Tērvetes novada administratīvās teritorijas. Savstarpējais attālums starp plānotājām darbībām Latvijas pierobežā būtu aptuveni 13 kilometri.

Abi uzņēmumi savos iesniegumos detalizēti snieguši informāciju gan par vistu audzēšanas procesiem, gan par tehniskajiem risinājumiem saimniecības uzturēšanā. Uzņēmumi arī veikuši sākotnējo ietekmes uz vidi novērtējumu, kas apliecina, ka viņu plānotās darbības negatīvi neietekmēs apkārtējo vidi.

"Jaunas uzņēmējdarbības iecere ir apsveicama, mēs nevēlamies apzināti kavēt uzņēmēju plānus, bet tomēr saprotam, ka mājputnu turēšana neizslēdz, piemēram, smaku iespējamību, un, tā kā būve atradīsies vien pāris simtus metru no mūsu robežas, ierosinām veikt pārrobežu ietekmes uz vidi novērtējuma procedūru," skaidroja Jelgavas novada pašvaldības vides aizsardzības speciāliste Dace Gražule.

Gan Jelgavas novada pašvaldība, gan Tērvetes novada pašvaldība, kā arī Valsts vides dienesta Jelgavas reģionālā vides pārvalde esot vienisprātis, ka, lai iepazītos ar detalizētu informāciju, nepietiek ar sākotnējo ietekmes uz vidi novērtējumu, ko uzņēmēji jau ir veikuši. Gražule apgalvoja, ka sākotnējais novērtējums ir virspusējs, tas neietver padziļinātus aprēķinus ne par smakas koncentrāciju, ne trokšņa daudzumu.

"Mēs vēlamies, lai Latvija pieprasa Lietuvai veikt pārrobežu ietekmes uz vidi novērtējuma procedūru. Šāds novērtējums noteiktu arī par pienākumu uzņēmumiem veikt sabiedrisko apspriešanu, kurā mēs būtu tiesīgi piedalīties un izteikt savus iebildumus vai ieteikumus. Sabiedriskās apspriešanas rezultāti ļautu arī korekti uzzināt gan Latvijas, gan Lietuvas iedzīvotāju viedokli šajā jautājumā," informēja pašvaldības pārstāve.

Katrā vistu fermā plānots audzēt 84 000 broileru, kas tiks pārdoti.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)