Banner 980x90

Jelgavas novada pašvaldība: Jauno mediķu atbalstīšanai reģionos vajadzētu attaisnoties

Jelgava, 22.marts, LETA. Veselības ministrijas (VM) iniciatīva, materiāli atbalstot mediķus, lai piesaistītu viņus reģioniem, varētu attaisnoties, jo arī Jelgavas novadā, kur dibināta profesionālā stipendija dažādu jomu speciālistiem, tuvāko gadu laikā darbu plāno sākt divi jauni ģimenes ārsti, aģentūru LETA informēja Jelgavas novada pašvaldības Labklājības pārvaldes vadītāja Ilze Brakmane.

"Jebkura šāda iniciatīva ir atbalstāma. Domāju, ka tā varētu būt motivācija strādāt laukos. Jelgavas novadu gan gluži par laukiem saukt negribētu. Vienā galā mums ir Kalnciems, no kura līdz Rīgai ir tuvāk nekā līdz Jelgavai, otrā - Vilce -, kas ir stundas braucienā līdz Rīgai," Brakmane komentēja VM ideju par vienreizēju un ikmēneša papildu maksājumu mediķiem, lai piesaistītu viņus darbam ārpus Rīgas.

Jelgavas novadā ir dibināta profesionālā stipendija, ko pašlaik izmaksā medicīnas un sociālā darba studiju programmu studentiem, un pašvaldība cer, ka tuvāko gadu laikā novadā darbu sāks divas jaunas ģimenes ārstes, kas tagad studē un saņem stipendiju. Vēlāk pašvaldība lems arī par stipendijas novirzīšanu citu novadā nepieciešamo profesiju topošajiem speciālistiem.

Brakmane neslēpj, ka iespējamā atbalsta apmēru ierobežo budžeta iespējas un spēja pārliecināt domes deputātus par līdzekļu piešķiršanu: "Bet arī deputāti saprata, ka šie speciālisti novadam vajadzīgi."

"Mēs gaidījām, ka būs viens kandidāts, arī stipendija bija viena. Pieteicās divas meitenes, abas bija atbilstošas, tāpēc nolemts slēgt divus līgumus," Brakmane stāstīja, ka viena no meitenēm plāno pārcelties uz Jelgavas novadu, bet otra dzīvo kaimiņu novadā. Viena no topošajām speciālistēm jau ir bijusi praksē pie kāda Jelgavas novada ģimenes ārsta, kas plāno doties pensijā, tāpēc pēc studiju beigšanas ar stipendiju piesaistītā ārste varētu pārņemt viņas praksi.

Labklājības pārvaldes vadītāja priecājas, ka novadā arī bez valsts vai pašvaldības papildu atbalsta Jaunsvirlaukas pagastā strādā jauns ģimenes ārsts Ainis Dzalbs.

"Ģimenes ārsta praksei laukos ir cita specifika, cits komunikācijas veids. Visi ir pazīstami, ārsts tiešām ir ģimenes ārsts," pauda Brakmane.

Jau vēstīts, ka VM ar vienreizēju un ikmēneša papildu maksājumu palīdzību cer piesaistīt mediķus darbam ārpus Rīgas.

Vienreizējās kompensācijas, kā arī ikmēneša kompensācijas plānots izmaksāt ārstniecības personām, kas strādās ģimenes ārstu praksēs un stacionārajās iestādēs, kā arī ambulatorajā psihiatrijā un Neatliekamās medicīniskā dienestā ārpus Rīgas. Ņemot vērā, ka stacionārajās ārstniecības iestādēs strādājošie sniedz arī ambulatoros pakalpojumus, tad arī sekundāro ambulatoro pakalpojumu pieejamība reģionos tiks uzlabota ar šo atbalstu, norāda ministrijā.

Vienreizējā kompensācija plānota piecu mēnešalgu apmērā, kā arī paredzēta papildu kompensācija vienas mēnešalgas apmērā par katru ģimenes locekli, šādi nodrošinot, ka darbu reģionos izvēlas arī cilvēki ar ģimenēm.

Savukārt ikmēneša kompensāciju 200 eiro apmērā uzturēšanās izmaksu segšanai plānots izmaksāt pirmajā gadā. Otrā gada pirmajos sešos mēnešos plānots maksāt 70% no minētajiem 200 eiro, bet atlikušajā pusgadā - 30% no 200 eiro.

Tāpat ziņots, ka Jelgavas novada pašvaldības konkursā par pašvaldības stipendiju piešķiršanu izvērtēti divi topošo ģimenes ārstu pieteikumi.

Stipendijas apmērs noteikts ar mērķi segt mācību maksu, nepārsniedzot minimālās mēnešalgas apmēru, kas 2017.gadā ir 380 eiro mēnesī.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)