Banner 980x90

Jelgavas novadā palielina pabalstu apmēru un ievieš jaunu atbalstu bāreņiem

Rīga, 28.nov., LETA. Jelgavas novada bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem, kas sasnieguši pilngadību, tiks piešķirts jauns mājokļa pabalsts, turklāt tiks dubultoti divi jau esošie pabalsta veidi, šodien lēmusi novada dome.

Līdz šim Jelgavas novada pašvaldība bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem, kas sasnieguši pilngadību, nodrošināja pabalstu sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei un pabalstu ikmēneša izdevumu segšanai. Pašvaldības pārstāve Enija Kreicberga-Kapša aģentūru LETA informēja, ka turpmāk pašvaldība konkrētajai mērķgrupai nodrošinās vēl vienu pabalsta veidu - mājokļa pabalstu.

Pabalsts plānots kā kompensācija īres un komunālo maksājumu izdevumu segšanai tādā gadījumā, ja pabalsta saņēmējs īrē dzīvesvietu Jelgavas novadā vai jebkurā citā pašvaldībā. Saistošajos noteikumos paredzētajā kārtībā pašvaldība ik mēnesi maksās šo mājokļa pabalstu pilngadību sasniegušajam bārenim vai bērnam, kurš palicis bez vecāku gādības, līdz 24 gada vecuma sasniegšanai. Pabalstu piešķirs ar dzīvojamās telpas lietošanu saistītu izdevumu segšanai.

"Izvirzot kritērijus dzīvokļa pabalsta apmēram, ņēmām vērā vidējās ar dzīvojamās telpas īri saistītās izmaksas mēnesī Jelgavas novadā par dzīvojamo telpu 30 kvadrātmetru platībā - par īri un apkuri, par dzīvojamās telpas apsaimniekošanu, par aukstā ūdens patēriņu un par kanalizāciju, par atkritumiem un par apkuri neatkarīgi no kurināmā veida. Pabalsta apmērs vienam pilngadību sasniegušam bārenim mājokļa pabalstam mēnesī būs 16% apmērā no valstī noteiktās minimālās algas, proti, 68,8 eiro," skaidroja pašvaldības Labklājības pārvaldes vadītāja Liene Upeniece.

Līdzās jauna sociālā pabalsta ieviešanai Jelgavas novada Labklājības pārvalde rosinājusi arī palielināt sociālo garantiju apmēru diviem esošajiem pabalstiem - sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei un ikmēneša izdevumu segšanai.

Pašlaik valstī noteiktais minimālais pabalsta apmērs sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei ir 249,71 eiro. Iecerēts, ka turpmāk Jelgavas novada bāreņi un bez vecāku gādības palikušie bērni, kas sasnieguši pilngadību, saņems šo pabalstu 500 eiro apmērā. Tas ir vienreizējs pabalsts un tiek piešķirts, lai aprīkotu mājokli ar nepieciešamo sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra minimumu patstāvīgas dzīves uzsākšanai.

Otrs pabalsta veids, kam iecerēts palielināt finansējumu, ir pabalsts ikmēneša izdevumu segšanai. Pašlaik valstī noteiktais pabalsta apmērs ir pielīdzināts valstī noteiktajam sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēram, un 2018.gadā tas ir 64,03 eiro. Jelgavas novada pašvaldībā 2019.gadā pabalstu paredzēts noteikt 128,06 eiro apmērā. Šo pabalstu var saņemt, ja turpina mācības valsts akreditētā vispārējās vai profesionālās izglītības iestādē vai studijas valsts akreditētā augstskolā vai koledžā.

"Mērķgrupa, uz kuru attiecināms saistošo noteikumu tiesiskais regulējums 2019.gadā, ir 11 bāreņi un bez vecāku gādības palikušie bērni, kuri nākamgad sasniegs pilngadību, un deviņi pilngadību sasniegušie bāreņi un bez vecāku gādības palikušie bērni, kuri jau reģistrēti pašvaldības palīdzības reģistrā. Vadoties pēc pieejamiem datiem un aprēķiniem, varam prognozēt, ka jaunās izmaiņas un jaunie saistošie noteikumi izdevumu kopsummā no pašvaldības budžeta papildus prasīs 37 724 eiro," informēja Upeniece.

Saistošie noteikumi stāsies spēkā, kad būs saņemts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas apstiprinošs atzinums un tie būs publicēti pašvaldības izdevumā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)