Banner 980x90

Jelgavas novadā nolemj rīkot aptauju par pašvaldības apvienošanu ar pilsētu

Rīga, 16.apr., LETA. Jelgavas novadā no 7.maija līdz 21.maijam notiks iedzīvotāju aptauja, lai noskaidrotu pēc iespējas plašāku iedzīvotāju viedokli saistībā ar pagājušajā nedēļā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) prezentēto plānu administratīvi teritoriālajai reformai, kas paredz Jelgavas novadu apvienot ar Ozolnieku novadu un Jelgavu, ārkārtas domes sēdē lēmuši novada deputāti.

Pašvaldībā skaidroja, ka domes balsojums par iedzīvotāju aptaujas organizēšanu ir mēģinājums iebilst ministrijas izstrādātajam plānam, jo tas aptverot daudz tālejošākas sekas nekā tikai deputātu skaitu samazinājumu vai administratīvo resursu apvienošanu. "Protams, ka būtiskākais ir cilvēku vērtējums - ja iedzīvotāju vairākums būs par pilsētas un novada apvienošanu, kā pašvaldība tālāk ministrijas plāniem neiebildīsim, taču no pašvaldības skatu punkta - tas nepavisam neattīstīs laukus," paziņojis novada domes priekšsēdētājs Ziedonis Caune (LZS).

Caune apgalvoja, ka pašvaldība nav pret reformu un var apvienoties ar jebkuru citu kaimiņu novadu, kas ir lauku teritorija. "Taču, lai arī ārēji var šķist, ka līdz ar trīs pašvaldību apvienošanu novada teritorija iegūs administratīvu centru un iemantos resursus attīstībai, tas ir maldīgs priekšstats. Šāda apvienošana grauj novada attīstības ieceres gan attiecībā uz investīciju piesaisti tieši lauku teritorijām, gan pakāpeniski mazinās līdz šim iedibināto atbalsta kopumu būtiskiem ieguldījumiem - sporta un kultūras bāžu un kolektīvu nodrošinājumam, mazo uzņēmēju un mājražotāju atbalstam, meliorācijas pasākumiem, projektu īstenošanai tieši lauku teritorijās, mazo ciemu teritoriju attīstībai," turpināja Caune.

Pašvaldības apkopotā informācija liecina, ka desmit gadu garumā Jelgavas novads, īstenojot projektus, piesaistījis teritorijas attīstībai teju 50 miljonus eiro. "Tātad visa šī summa ir ieguldīta tikai un vienīgi visos 13 pagastos, pēc vajadzības izvērtējot katras skolas, ceļa, kultūras nama vajadzības. Maz ticams, ka tās kāds uzklausīs tik lielā "saimniecībā", kāda tā būs pēc apvienošanas - tātad ar 90 000 iedzīvotāju -," komentēja novada vadītājs, piebilstot, ka lauku teritorijas novada pievienošana pilsētai ir tuvredzība, jo nav paļāvības, ka kopīgās lielās pašvaldības pārstāvji varēs nodrošināt samērīgu ieguldījumu pagastos.

Aptaujā savu viedokli varēs paust ikviens Jelgavas novada iedzīvotājs, kas sasniedzis 18 gadu vecumu, atbildot uz jautājumu: "Vai jūs piekrītat Jelgavas novada apvienošanai ar Jelgavas pilsētu?" Iedzīvotāju aptauja noritēs gan pagastu pārvaldēs, gan kultūras namos, pagastu bibliotēkās un novada aktivitāšu centros.

Jelgavas novada domes 24.aprīļa sēdē plānots apstiprinās nolikumu ar aptaujas norises detaļām.

Jau vēstīts, ka, īstenojot administratīvi teritoriālo reformu, Zemgalē pēc iedzīvotāju skaita lielākā pašvaldība varētu veidoties ap Jelgavu. Apvienojot Jelgavu, kā arī kaimiņu Jelgavas un Ozolnieku novadus, jaunā pašvaldība apvienotu teju 96 000 iedzīvotāju.

VARAM izstrādātā karte paredz pašvaldību skaitu samazināt no 119 līdz 35.

Ministrijas izstrādātais teritoriālais iedalījums tiks nodots izvērtēšanai pašvaldībām un citām iesaistītajām pusēm.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)