Banner 980x90

Jelgavas novadā grib pieckāršot nodevu par būvatļauju nelikumīgas būvniecības legalizēšanai

Foto: Pilseta24.lv
Foto: Pilseta24.lv
Jelgavas novada domē apstiprināti grozījumi saistošajos noteikumos par nodevām, kas paredz pieckāršot nodevu par būvatļauju, ja būvvalde konstatēs, ka būvdarbi sākti vēl pirms projektēšanas nosacījumu izpildes atzīmes izdarīšanas būvatļaujā.

Grozījumi saistošajos noteikumos veikti ar mērķi novadā samazināt patvaļīgās būvniecības gadījumus, aģentūra LETA uzzināja pašvaldībā.

Pašlaik noteikumi nosaka, ka katram objektam novadā ir sava nodevas likme. Piemēram, dzīvojamās mājas būvniecībai, atjaunošanai, pārbūvei un restaurācijai nodevas likme fiziskai personai ir 35,57 eiro, juridiskai - 71,14 eiro. Jaunie noteikumi paredz, ka patvaļīgas būvniecības gadījumā būvvalde būs tiesīga nodevas likmi reizināt ar pieci.

"Jaunie noteikumi nekādā ziņā neietekmēs tos cilvēkus, kas būvniecības darbus savā objektā veic saskaņā ar likumu un procedūru secību. Paredzamās izmaiņas plānotas, lai radītu potenciālajam pārkāpējam lielākas neērtības. Esošajā saistošo noteikumu regulējumā bija paredzēts vienāds nodevas apmērs neatkarīgi no tā, vai būvdarbi sākti vēl pirms būvatļaujas izsniegšanas, atzīmes izdarīšanas būvatļaujā par projektēšanas nosacījumu izpildi vai būvniecības nosacījumu izpildi, vai tie sākti pēc minēto prasību izpildes. Prakse pierāda, ka šāda sistēma neveicina patvaļīgas būvniecības mazināšanos," apgalvo Jelgavas novada būvvaldes vadītājs Andris Ziemelis.

Būvvalde vidēji gadā saņem apmēram 30 iedzīvotāju sūdzību, un inspektori pārbauda to pamatotību, paralēli veicot arī preventīvas pārbaudes visos pagastos. Pagājušajā gadā, pārbaudot 275 objektus, būvinspektori konstatēja 96 patvaļīgus būvniecības gadījumus.

Esošajā saistošo noteikumu regulējumā nebija arī skaidri definēts, kā jāaprēķina pašvaldības nodevas apmērs, kad objektu veido vairākas būves. Tādēļ, lai skaidri noteiktu rīcību šādos gadījumos, tiek paredzēts, ka kopējo nodevas apmēru noteiks, summējot katras būves nodevu.

Saskaņā ar likumu pašvaldībai apstiprinātie grozījumi saistošajos noteikumos jāiesniedz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā - atzinuma sniegšanai. Pozitīva atzinuma gadījumā tie stāsies spēkā pēc publicēšanas pašvaldības izdevumā "Jelgavas Novada Ziņas", kas varētu notikt maijā.

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)