Banner 980x90

Jelgavas novada dome varētu apstrīdēt tiesā Pūces rīkojumu atcelt iedzīvotāju aptauju

Rīga, 15.maijs, LETA. Šopēcpusdien sasaukta Jelgavas novada domes ārkārtas sēde, kurā deputāti varētu lemt par vēršanos tiesā, lai atceltu vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces (AP) rīkojumu, ar kuru apturēta pašvaldības rīkotā iedzīvotāju aptauja par administratīvi teritoriālo reformu, noskaidroja aģentūra LETA.

Domes sēdē iekļauti trīs jautājumi, tostarp darba kārtības punkts "Par 2019.gada 24.aprīļa Jelgavas novada pašvaldības nolikuma "Par Jelgavas novada iedzīvotāju aptaujas organizēšanu jautājumā par iespējamu Jelgavas novada apvienošanu ar Jelgavas pilsētu" atcelšanu".

Pašvaldības pārstāve Dace Kaņepone aģentūrai LETA skaidroja, ka Pūces rīkojums, ar kuru apturēta Jelgavas novada pašvaldības nolikuma "Par Jelgavas novada iedzīvotāju aptaujas organizēšanu" darbība, izdots 3.maijā, un saskaņā ar likumu "Par pašvaldībām" domes priekšsēdētājam divu nedēļu laikā pēc vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra rīkojuma saņemšanas ir jāsasauc domes ārkārtas sēde, kur jāizskata jautājumu par attiecīgo saistošo noteikumu vai cita normatīvā akta vai to atsevišķu punktu atcelšanu. Tāpēc šodien "ārkārtas domes sēdē deputātiem tiks sniegts situācijas juridiskais pamatojums, aicinot diskutēt par pašvaldības tālāko rīcību".

Jelgavas novada pašvaldības ieskatā Vides aizsardzības un reģionālās ministrijas (VARAM) ministra rīkojums nav pietiekami pamatots un pirmšķietami ir prettiesisks. Tāpēc, pēc Kaņepones paustā, domes sēdē tiks izskatīta iespēja neatcelt nolikumu "Par Jelgavas novada iedzīvotāju aptaujas organizēšanu jautājumā par iespējamu Jelgavas novada apvienošanu ar Jelgavas pilsētu" un sniegt tiesā pieteikumu par ministra rīkojuma atcelšanu.

Jau vēstīts, ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) piektdien, 3.maijā, paziņoja, ka gatavojas apturēt Jelgavas novada domes lēmumu rīkot iedzīvotāju aptauju par administratīvi teritoriālo reformu. Pēc viņa teiktā, līdzīgi kā Ikšķiles gadījumā, arī Jelgavas novads nav likuma ietvaros izstrādājis nolikumu par aptaujas rīkošanu.

"Ministrijas eksperti pašvaldībām vairākkārt ir norādījuši, kādā veidā viņi drīkst šīs aptaujas organizēt. Šādas formas ir un pašvaldībām ir visas iespējas tās īstenot," teica ministrs.

VARAM norāda, ka ne likums "Par pašvaldībām", ne arī citi normatīvie akti pašlaik neparedz domei tiesības organizēt sabiedrības viedokļa noskaidrošanu, rīkojot iedzīvotāju aptauju, kas pēc savas formas atgādina iedzīvotāju piedalīšanos vēlēšanās vai vietējā referendumā un saistošā lēmuma pieņemšanā.

Par to liecina personas datu pārbaude, iespēja balsot aizklāti un personas datu apstrāde. "Arī uzdotais jautājums "Vai jūs piekrītat Jelgavas novada apvienošanai ar Jelgavas pilsētu" uz kuru ir jāatbild ar "jā" vai "nē" rada maldinošu iespaidu, ka Jelgavas novada iedzīvotāji piedalās lēmuma pieņemšanā par pašvaldību reformu," skaidro VARAM, norādot, ka Latvijā spēkā esošais tiesiskais regulējums neparedz pašvaldībām tiesības rīkot vietējos referendumus.

Sākotnēji, pēc informācijas publiskošanas par Pūces rīkojumu, pašvaldības pārstāve Kaņepone aģentūrai LETA apgalvoja, ka aptauja tiks rīkota, jo oficiāli pašvaldība nav saņēmusi iebildumus pret nolikumu, ko pašvaldība ir nosūtījusi ministrijai. Taču vēlāk aptauja tomēr apturēta.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)