Banner 980x90

Jelgavas dome: Formāla pieeja pašvaldību reformas realizācijā rada pamatotus draudus iedzīvotāju dzīves kvalitātes pazemināšanai

Rīga, 11.sept., LETA. Formāla pieeja administratīvi teritoriālās reformas realizācijā rada pamatotus draudus iedzīvotāju dzīves kvalitātes pazemināšanai, uzsvērts Jelgavas domes sagatavotajā lēmumprojektā, ko ārkārtas sēdē plānots apstiprināt rīt, 12.septembrī, paužot negatīvu viedokli par plānotajām pārmaiņām.

Dokumentā, par ko būs jābalso visiem domes deputātiem, pausts, ka jūnijā pilsētā notikusi vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces (AP) tikšanās ar pilsētas, Jelgavas novada un Ozolnieku novada domes deputātiem, taču "tikšanās laikā viedokļa paušana tika reglamentēta konkrētās minūtēs, nenotika viedokļu fiksēšana un atbildes uz jautājumiem par iedzīvotāju kopienas tiesību ierobežojumiem, ko paredz jaunizveidojamā Jelgavas novada risinājums, netika sniegtas".

Dome arī uzskata, ka reformas priekšlikumos nav ievērotas Eiropas Padomes Ministru Komitejas rekomendācijas dalībvalstīm par vietējo un reģionālo iestāžu robežu un struktūras reformu procesiem, kā arī samērīguma princips, kas nosaka, ka, lai pieņemtu vairākuma gribai atbilstošu lēmumu, saprātīgi jāizsver un samērīgi jāievēro visu iesaistīto pušu intereses. Tāpat neesot vērtēta subsidiaritātes principa prasību ievērošana, jo netiekot analizētas nedz Jelgavas pašvaldības iedzīvotāju pakalpojumu pieejamības esošā kārtība, nedz sagaidāmās izmaiņas, ko radīs pilsētas un novadu administratīvo teritoriju apvienošana.

Lēmumprojektā arī norādīts, ka "ar šādu Ministru kabineta (MK) rīcību tiek pārkāpts sociāli atbildīgas valsts princips, jo ziņojumos netiek vērtētas Jelgavas iedzīvotāju dzīves līmeņa izmaiņas, ko izraisīs pašvaldības sniegto pakalpojumu sadārdzinājums".

"Ar MK 2019.gada 14.maija informatīvā ziņojuma "Par sabiedriskai apspriešanai izvirzāmo administratīvi teritoriālā iedalījuma modeli" un MK konceptuālā ziņojuma "Par administratīvi teritoriālo iedalījumu" projektā ietverto priekšlikumu, kas paredz likvidēt Jelgavas pilsētas pašvaldību, Jelgavas pilsētas iedzīvotājiem tiek laupīta kopš 13.gadsimta veidojusies un ilgstoši pastāvējusī Jelgavas pilsētas iedzīvotāju pašpārvaldes tiesība un sagrauta unikālā jelgavnieka identitāte," uzskata vietvara.

Pēc domes pārstāvju domām, formāla pieeja administratīvi teritoriālās reformas realizācijā rada pamatotus draudus iedzīvotāju dzīves kvalitātes pazemināšanai, jo nav saprotama administratīvi teritoriālās reformas plānotā pakalpojumu pieejamība, infrastruktūras attīstība, darbavietu daudzums, izglītības iespējas un citi faktori. Turklāt arī reformas mērķi esot noteikti vispārīgi un neesot balstīti ilgtspējīgā attīstībā, nedetalizējot sasniedzamos rezultātus.

Domi arī uztrauc, ka reformas priekšlikumi neietver risinājumu, kā tiks nodrošināta jaunās pašvaldības dalība Eiropas Savienības fondu pilsētvides programmā, un Jelgava nevarēs realizēt savas ilgtermiņa attīstības stratēģiju, "tiks zaudēts attīstības centra statuss, kas ir reāls apdraudējums ne tikai Jelgavas pilsētai, bet visam reģionam".

Ņemot vērā gan minētos, gan citus argumentus, Jelgavas dome plāno atzīt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) konsultācijas ar domi un šo konsultāciju laikā piedāvāto ziņojumu "Par sabiedriskai apspriešanai izvirzāmo administratīvi teritoriālā iedalījuma modeli", kas ietver priekšlikumu apvienot Jelgavu un kaimiņu novadus, par juridiski nekorektu un netaisnīgu.

Tāpat par juridiski nekorektu un pilsētas iedzīvotāju interesēm un labas un pienācīgas pārvaldības principiem neatbilstošu plānots atzīt MK konceptuālā ziņojuma "Par administratīvi teritoriālo iedalījumu" projektā paredzēto priekšlikumu par jaunas pašvaldības izveidi. Turklāt šis dokuments, kā pausts lēmumprojektā "rada tiesiskas sekas, kas pārkāpj Latvijas kā neatkarīgas un demokrātiskas valsts pamatā esošo pašvaldības principu, kā arī taisnīguma, samērīguma un tiesiskās paļāvības principus". Tas esot arī pretrunā ar Latvijas Republikas Satversmi un citiem dokumentiem.

Par pieņemto lēmumu dome plāno informēt Valsts prezidentu, valdību, VARAM, Latvijas Pašvaldību savienību, Latvijas Lielo pilsētu asociāciju, Jelgavas novada pašvaldības domi un Ozolnieku novada pašvaldības domi.

Kā ziņots, VARAM konceptuālajā ziņojumā iestrādātais jaunais teritoriālā piedāvājuma modelis paredz samazināt pašvaldību skaitu no 119 uz 36, nevis 35, kā bija plānots sākumā. 

Jelgavai plānots pievienot kaimiņu Jelgavas un Ozolnieku novadus.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)