Banner 980x90

Jelgavas deputāts: Decentralizēto kanalizācijas sistēmu reģistrēšana nozīmē papildu slogu pašvaldībām

Ventspils, 14.aug., LETA. Decentralizēto kanalizācijas sistēmu reģistra veidošana nozīmē papildu slogu pašvaldībām, aģentūrai LETA atzina Jelgavas domes deputāts Ivars Jakovels ("Saskaņa"), norādot arī uz jauno noteikumu, viņaprāt, absurdo pusi.

"Laika gaitā valdība ir pieņēmusi ne vienu vien lēmumu, par kuru pirmajā brīdī sabiedrība ir sākusi paust sašutumu, taču vismaz ir bijusi vieta diskusijai par lēmuma lietderību un racionalitāti. Šis gan nebūs tas gadījums," savu viedokli pauda deputāts.

"Papildus lēmuma absurdajai pusei jāņem vērā, ka tas nozīmē papildus slogu arī pašvaldībām, kuru darbiniekiem būs tas gods veidot reģistru. Tā sakot, kārtīgam pašvaldības darbiniekam turpmāk savā novadā vai pilsētā būs jāzina katra mazmājiņa," turpināja Jakovels.

Deputāts vērsa uzmanību, ka visiem decentralizēto kanalizācijas sistēmu īpašniekiem vietējai pašvaldībai būs jāiesniedz informācija par piemājas kanalizācijas sistēmas veidu - proti, vai konkrētajā adresē atrodas un tiek izmantotas lokālās attīrīšanas iekārtas vai septiķis, vai krājtvertne. Katrai pašvaldībai būs jāinformē iedzīvotāji, kā pareizi ziņot par savā īpašumā esošas kanalizācijas sistēmas veidu, sagatavojot reģistrācijas formu jeb veidlapu, un kādā veidā un kur šis reģistrācijas pieteikums jāiesniedz. Noteikumi paredz iespēju to darīt klātienē, pa pastu vai elektroniski, piebilda deputāts.

"Vēl būtiski ņemt vērā, ka, aizejot uz pašvaldību un piereģistrējot savu "ķemertiņu", nevar ar mierīgu sirdi doties mājās un aizmirst par to uz visiem laikiem. Ja mainās mazmājiņas īpašnieks, vai izmantotā sistēma, vai tā vispār tiek likvidēta, piemēram, ierīkojot pieslēgumu centralizētajai kanalizācijas sistēmai, par to atkal jādodas ziņot pašvaldībai," norādīja Jakovels.

Deputāts arī pauda viedokli, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), izstrādājot šo noteikumu projektu, pārāk burtiski interpretējusi vienlīdzības principu ievērošanu. "Ministrija skaidro, ka projekts ir izstrādāts, jo ir nepieciešamība pēc vienlīdzīgas pieejas, regulējot gan centralizēto, gan decentralizēto kanalizācijas pakalpojumu izmantošanu. Acīmredzot, ministrijas ieskatos jānodrošina vienlīdzība starp viensētā dzīvojošu pensijas vecuma tanti un lielu uzņēmumu Rīgas centrā. Acīmredzot, teikums "Viens likums, viena taisnība visiem" tiek saprasts pārāk burtiski," rezumēja Jakovels.

Jau ziņots, ka stājušies spēkā VARAM izstrādātie noteikumi par decentralizēto kanalizācijas sistēmu apsaimniekošanu un reģistrēšanu, lai nodrošinātu vienotas prasības decentralizētajām kanalizācijas sistēmām un veicinātu uzkrāto notekūdeņu vai sistēmu atkritumu regulāru izvešanu. Noteikumi paredz, ka pašvaldības varēs noteikt arī kontroles un uzraudzības kārtību decentralizētajām kanalizācijas sistēmām. Pašvaldības saistošajos noteikumos par decentralizēto kanalizācijas pakalpojumu sniegšanas un uzskaites kārtību noteiks konkrētus ciemus, uz kuru teritorijās esošajām decentralizētajām kanalizācijas sistēmām neattieksies reģistrēšanas un apsaimniekošanas prasības.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)