Banner 980x90

Jelgavā svinēs Vecpilsētas ielas svētkus

Foto: jelgava.lv
Foto: jelgava.lv
Sestdien, 3.septembrī, no plkst.11.00 Jelgavā norisināsies Vecpilsētas ielas svētki "Retro vīzija". Līdzīgi kā pirmajos Vecpilsētas ielas svētkos, arī šoreiz tematiskais akcents būs vecpilsētas kultūrvēsturiskās teritorijas saglabāšana un iekļaušana pilsētas kopējā kultūras dzīvē, aģentūra LETA uzzināja Jelgavas Sabiedrības integrācijas pārvaldē.

Svētki tiks atklāti plkst.11.00 uz skatuves Vecpilsētas laukumā. Klātesošos uzrunās Jelgavas pašvaldības vadības pārstāvji un Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadītājs Juris Dambis.

Plkst.11.30 Jelgavas pensionāru biedrības telpās Dobeles ielā 62a sāksies informatīvi izglītojošas lekcijas par Vecpilsētas ielas vēsturiskajiem aspektiem, seno koka apbūvi un koka ēku restaurāciju. Arhitekts, arhitektūras arheologs un vēsturisko ēku eksperts Juris Zviedrāns dalīsies ar savu redzējumu par seno koka apbūvi un koka ēku restaurāciju, stāstot, kā atjaunošanas darbus paveikt pašu rokām un nelieliem finanšu līdzekļiem. Savukārt pašvaldības ieceri par Amatniecības centra izveidi Vecpilsētas ielā 14, tā tehnisko projektu, nākotnes vīzijas un to, kā šis objekts izskatīsies pēc restaurācijas, prezentēs arhitekts Ēriks Cērpiņš. Informatīvi izglītojošo lekciju noslēgumā ar savu pieredzi koka dizaina centra izveidē, tā darbības principiem un attīstības perspektīvām dalīsies Tukuma Koka dizaina centra dibinātājs un vadītājs Guntars Upenieks.

Plkst.11.30 sāksies arī koncertprogramma uz skatuves Vecpilsētas laukumā. Vecpilsētas ielas svētku koncertprogrammu veido jaunais un talantīgais režisors Rihards Svjatskis, kurš iecerējis caur dažādu vēsturisko personāžu stāstījumiem, muzikālajiem un dziesmu numuriem uzburt 19.gadsimta beigu un 20.gadsimta sākuma Jelgavas atmosfēru.

Ar saviem priekšnesumiem uzstāsies gan Jelgavas dziedošie un dejojošie pašdarbības kolektīvi, gan mazākumtautību kolektīvi, gan citi pieaicinātie koncerta dalībnieki, tādējādi sekmējot ne tikai Vecpilsētas kā kultūrvēsturiskas teritorijas iekļaušanos pilsētas kultūras dzīvē, bet arī veicinot lokālpatriotismu un starpkultūru dialogu.

Koncerta noslēdzošajā daļā, kas sāksies ap plkst.14.00, klausītājus priecēs estrādes mūzikas grupa "Sniegavīri" no Madonas.

Plkst.13.30 paredzēta meistarklases koka ēku būvdetaļu restaurācijā ēkas pagalmā Vecpilsētas ielā 8. Meistarklases pasniegs koka ēku restaurācijas speciālisti no Kuldīgas Edgara Raituma vadībā.

Savukārt plkst.15.30 tiks izrādīta Jelgavas Jaunā teātra izrāde "Jelgava 94" pēc Jāņa Joņeva romāna. Tā atklāj dažādu paaudžu vidū populārās grāmatas centrālā varoņa pusaudža gaitas deviņdesmito gadu Jelgavā, kad, citējot romāna autoru, "laiki bija citādāki, mati garāki, mūzika skaļāka un bandīti bīstamāki".

Svētku rīkotāji atklāj, ka viena no Jelgavas raksturīgākajām iezīmēm līdz Pirmajam pasaules karam bija mopši, kurus pilsētnieki turējuši mājās, un pastaigu laikā suņi ielās bija redzami lielā skaitā. Ņemot to vērā, pasākuma organizatori aicina visus jelgavniekus, kuri arī pašlaik ir mopšu saimnieki, piedalīties Mopšu parādē ap plkst.13.30 pie skatuves Vecpilsētas laukumā.

Vecpilsētas ielas svētku noskaņā labāk palīdzēs iejusties ielu muzikanti, dzīvās skulptūras, būs arī bērnu stūrītis un citas lustes.

Svētku dienā Vecpilsētas iela tiks slēgta transporta kustībai no plkst.9.00 līdz plkst.22.00.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)