Banner 980x90

Jelgavā sarežģītajā operācijā miris suns

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Veterinārajā klīnikā Jelgavā neparastā sirds operācija dzīvniekam - plaušu artērijas stenozes balondilatācija sunim - tika īstenota, tomēr suns to nepārcieta un zaudēja dzīvību.

Suņa nāves cēloņus noskaidros sekcijā, aģentūru LETA informēja Veterinārās klīnikas direktore Linda Kokoreviča.

Viņa skaidroja, ka savā ziņā unikālo procedūru piektdien, 16.oktobrī, izdevās paveikt, tika paplašināts no sirds izejošās plaušu artērijas sašaurinājums, taču drīz pēc procedūras sākās komplikācijas, kuru dēļ dzīvnieks nomira. Precīzi komplikāciju cēloņi tiks noskaidroti patologanatomiskajā sekcijā.

Kā ziņots, šī bija otrā šāda veida sarežģīta operācija, kas veikta Latvijā un LLU Veterinārajā klīnikā. Pirmoreiz analoga operācija tika veikta pirms mēneša, 18.septembrī. Tā bija veiksmīga un pacients atveseļojas.

Iepriekš Kokoreviča skaidroja, ka operāciju veica piecu cilvēku komanda, tajā skaitā četri veterinārārsti un ārsts - bērnu kardioķirurgs Valts Ozoliņš.

LLU Veterinārmedicīnas fakultātes Klīniskā institūta asociētais profesors, veterinārārsts Ilmārs Dūrītis, kurš klīnikā organizē un vada dzīvnieku kardioloģijas jomu, skaidroja, ka šī procedūra ir sirds anatomiska defekta ķirurģiska, minimāli invazīva ārstēšanas metode, neatverot krūškurvi, bet piekļuvi sirdij nodrošinot caur asinsvadiem.

"Smaga plaušu artērijas stenoze rada sirds un elpošanas mazspēju un, radikāli neārstēta, parasti saistīta ar agrīnu dzīvnieka nāvi. Veiksmīga operācija ļaus dzīvniekam nodzīvot pilnvērtīgu, kvalitatīvu mūžu," skaidroja Dūrītis.

"Plaušu artērijas stenozes balondilatācija dzīvniekiem ir unikāla un līdz šim Baltijā nepielietota ārstēšanas metode. Veterinārās klīnikas kolektīvs ir ļoti pateicīgs par atsaucību sadarbībai dakterim Ozoliņam, kuram ir liela pieredze līdzīgu procedūru veikšanā cilvēkiem," pauda Kokoreviča.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)