Banner 980x90

Jelgavā pusgada laikā otram jaunietim apstiprināta pilngadība pirms 18 gadu sasniegšanas

Rīga, 1.jūl., LETA. Spīdolas Valsts ģimnāzijas skolniekam Mārtiņam Taukačam Zemgales rajona tiesā apstiprināts Jelgavas bāriņtiesas lēmums piešķirt pilngadību pirms 18 gadu vecuma sasniegšanas, kas ir otrais šāds gadījums pusgada laikā Jelgavā, aģentūra LETA uzzināja pilsētas pašvaldībā.

Taukačs ģimnāzijā šogad absolvējis 10.klasi un 18.dzimšanas dienu svinēs tikai nākamajā gadā, taču, ņemot vērā, ka uzņēmumu var reģistrēt tikai pilngadīga persona, viņš, izmantojot likumā noteiktās tiesības, bāriņtiesai lūdzis pilngadību piešķirt agrāk.

Lūgums tiesā apmierināts, lai jaunietis varētu iegūt rīcībspēju kā pilngadīga persona un uzsākt savu uzņēmējdarbību.

Aprīlī ar savu biznesa ideju skolēns uzņemts Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Jelgavas Biznesa inkubatorā kā pirmsinkubācijas dalībnieks, un pašlaik piedalās uzņēmējdarbības apmācībās, semināros un saņem citus inkubatora pakalpojumus. Oktobrī topošais uzņēmējs cer iegūt finansiālu atbalstu jau kā inkubatora uzņēmums. Tiklīdz tiesas nolēmums stāsies spēkā, viņš dosies uz Uzņēmumu reģistru, lai iesniegtu pieteikumu par uzņēmuma reģistrēšanu.

Pilngadību pirms 18 gadu vecuma var piešķirt ar bāriņtiesas lēmumu, to apstiprina tiesa. Šis ir jau ceturtais šāds gadījums Jelgavā, bet otrais - pēdējā pusgada laikā.

Pilngadība ar bāriņtiesas lēmumu Jelgavā piešķirta arī 2003. un 2014.gadā, kā arī 2018.gada nogalē. Civillikums paredz, ka izņēmuma gadījumos pilngadību var piešķirt no 16 gadu vecuma, taču bāriņtiesai lēmuma pieņemšanai jāizvērtē, vai jaunietis uzvedas nevainojami, kādas ir viņa attiecības ar ģimeni, attieksme pret pedagogiem un klasesbiedriem, vai viņš spēj patstāvīgi aizsargāt un aizstāvēt savas tiesības un izpildīt savus pienākumus, tāpat tiek vērtēta jaunieša motivācija, lūgts padziļināts izvērtējums no mācību iestādes, veiktas pārrunas ar ģimeni - vai tā atbalsta šādu izvēli, kā arī tiek pārbaudīts, vai jaunietis nav izdarījis likumpārkāpumus un bijis administratīvi sodīts.

Savas pilngadības apliecināšanai jaunietim jāizmanto īpašs dokuments, kas apstiprina bāriņtiesas lēmumu. Juridiski uz viņu attiecas visi tie paši likumā noteiktie pienākumi un tiesības, kas ir jebkurai pilngadīgai personai.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)