Banner 980x90

Izliek pārdošanai "Trikātai KS" piederošās kapitāldaļas rūpnīcā "Latvijas piens"

Jelgava24.lv
Jelgava24.lv

Pārdošanai publiski izliktas maksātnespējīgajam piensaimnieku kooperatīvam "Trikāta KS" piederošās 53,66403% kapitāldaļas Jelgavas rūpnīcā "Latvijas piens".

Visiem interesentiem, kuri vēlētos iegādāties kapitāldaļas 2 740 300 eiro nominālvērtībā, ir iespēja piedalīties cenu aptaujā, liecina uzņēmuma maksātnespējas administratores Rudītes Klikučas oficiālais paziņojums.

Cenu piedāvājumi rakstveidā iesniedzami administratorei līdz šā gada 15.februārim.

Kā ziņots, gatavību iegādāties "Trikātas KS" kapitāldaļas jau iepriekš izteica viens no rūpnīcas akcionāriem, graudkopības kooperatīvs "Latraps". Neminot konkrētu darījuma summu, kooperatīva vadītājs Edgars Ruža aģentūrai LETA apliecināja, ka pirkšanas piedāvājums joprojām ir spēkā.

Savukārt Klikuča iepriekš aģentūrai LETA atzina, ka kopš "Trikātas KS" maksātnespējas pasludināšanas pērn 6.augustā nav bijuši konkrēti daļu pirkšanas piedāvājumi. "Pie manis pagaidām neviens nav nācis. Nav piedāvājumu, kas būtu konkrēti," sacīja administratore.

"Trikāta KS" kopš pērnā decembra vairs neveic saimniecisko darbību, jo nav saņēmusi nevienu maksājumu no "Latvijas piena", kas kooperatīvam parādā vairāk nekā trīs miljonus eiro, līdz ar to vairs netiks uzturēts spēkā mēģinājums atjaunot kooperatīva darbību, izmantojot tiesiskās aizsardzības pasākumu (TAP) plānu, bet gan attiecīgi tiks virzīta kooperatīva bankrota procedūra.

Jau vēstīts, ka "Trikātas KS" parādi par 2015. un 2014.gadā iepirkto pienu desmitiem saimniecību dažādos Latvijas novados svārstījās no 7000 eiro līdz pat 100 000 eiro.

Kā ziņots, kooperatīvam "Trikāta KS" 6.augustā pasludināta maksātnespēja, jo kooperatīvs nespēja norēķināties ar biedriem par iepirkto un rūpnīcai piegādāto pienu, kas savukārt kooperatīvam ir parādā 3 036 600 eiro.

Lai dzēstu parādsaistības pret biedriem, kooperatīva vadība gatavojās pārdot rūpnīcas daļas, iepriekš aģentūrai LETA apliecināja valdes priekšsēdētājs Uldis Krievārs. Gatavību pirkt kontrolpaketi izteica pārējie rūpnīcas akcionāri - graudkopības kooperatīvi "Latraps" un VAKS, kuru piedāvājums ticis noraidīts neadekvātas cenas dēļ Tikmēr kā potenciālie pircēji neoficiāli tika minēti interesenti no Skandināvijas, Lietuvas vai Ukrainas.

Saskaņā ar "Firmas.lv" informāciju "Trikātas KS" apgrozījums 2014.gadā bija 20,85 miljoni eiro salīdzinājumā ar 25,90 miljoniem iepriekšējā gadā, bet zaudējumi - 638 260 eiro salīdzinājumā ar 15 228 eiro zaudējumiem 2013.gadā.

Kā ziņots, 14,79 miljonus eiro vērtās "Latvijas piena" rūpnīca darbu sāka 2012.gadā. Kooperatīva biedru līdzfinansējums ir 1,42 miljoni eiro, kredīts bankās - aptuveni 9,24 miljoni eiro, bet Eiropas Savienības fondu finansējums - aptuveni 4,26 miljoni eiro. Tāpat "Latvijas piens" ir saņēmis valsts garantēto atbalstu - 7,11 miljonus eiro, par kura neatmaksāto pamatsummu - 5 027 473 eiro - šā gada 28.jūlijā valdība lēmusi piešķirt kredītbrīvdienas uz pusgadu.

Rūpnīcas finansiālās problēmas tās vadība skaidroja ar krīzes situāciju piensaimniecībā kopumā, kā arī nepārdomātu fokusēšanos uz industriālo produktu ražošanu, kam pusotra gada laikā pasaules tirgos krasi samazinājās cenas. Rūpnīca ražo sieru, vājpiena koncentrātu un krējumu. Eksports industriālo produktu jomā veido 98%, patēriņa produktu jomā - 17%.

"Latvijas piena" dibinātāji 2010.gadā bija kooperatīvi "Trikāta KS", "Dzēse", kā arī "Piena partneri KS", apvienojot 600 saimniecības visā Latvijā. Tomēr 2014.gada 14.augustā "Piena partneri KS" izstājās no akcionāru saraksta, pamatojot lēmumu ar domstarpībām par attīstības stratēģiju un nododot savus 25% kapitāldaļu pārējiem rūpnīcas īpašniekiem, tostarp arī "Latrapam", kurš rūpnīcai pievienojās 2014.gada jūlijā ar viena miljona eiro investīcijām. Savukārt pērn decembrī akcionāriem pievienojās arī VAKS, investējot uzņēmumā 300 000 eiro.

Saskaņā ar "Firmas.lv" informāciju patlaban "Latvijas piena" īpašnieki ir kooperatīvi "Trikāta KS" ar 53,66% kapitāldaļu, "Dzēse" ar 20,94% kapitāldaļu, "Latraps" ar 19,62% kapitāldaļu, kā arī "VAKS" ar 5,87% kapitāldaļu.

"Latvijas piena" apgrozījums 2014.gadā bija 28,33 miljoni eiro salīdzinājumā ar 37,21 miljonu iepriekšējā gadā, bet zaudējumi sasniedza 1,26 miljonus salīdzinājumā ar 823 805 eiro peļņu 2013.gadā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)