Banner 980x90

Izgatavotas Jelgavas katoļu katedrāles puķu krustu kopijas

Jelgava, 31.janv., LETA. Izgatavotas Jelgavas Bezvainīgās Jaunavas Marijas Romas katoļu katedrāles četras puķu krustu lējuma kopijas, kas tiks izvietotas iepriekšējās vietā pie baznīcas torņa pamata, bet restaurētais vēsturiskais puķu krusts turpmāk atradīsies baznīcas dārzā, aģentūra LETA informēja projekta vadītāja Liāna Ribkinska.

Laika apstākļu un Otrā pasaules kara laikā Jelgavas katoļu katedrālē notikušā ugunsgrēka dēļ uz dievnama jumta izvietotie četri puķu krusti bija sliktā stāvoklī, tādēļ 2016.gada augustā tie no jumta tika demontēti, skaidroja Ribkinska.

Piesaistot Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļus, 2017.gadā gadā tika pieņemts lēmums par to atjaunošanu.

Iepirkumu konkursā uzvarēja SIA "Koka ēka", kuras speciālisti šobrīd no presētā cementa ir izgatavojuši četras puķu krustu kopijas.

Lai gan bija plānots, ka krusti vecajās vietās atgriezīsies pērnā gada nogalē, tomēr projekta būvuzraugs Mihails Murāns konstatējis, ka katedrāles jumta daļa ir visai sliktā stāvoklī un pirms krustu novietošanas būtu nepieciešams to atjaunot.

"Šobrīd bojāts jumta pārsegums, bet nesošās konstrukcijas ir labā stāvoklī, taču, ja darbi tiks vilcināti, arī tās var nākties mainīt," skaidroja būvuzraugs.

"Koka ēkā" kā vienīgais pretendents pieteicās arī konkursā par zvanu torņa jumta remontu. Ar to ir plānots slēgt būvniecības līgumu par daļēju jumta remontu, taču lielākiem darbiem finansējuma nepietiek, skaidroja Ribkinska.

To, ka jumta seguma nomaiņa būtu nepieciešama, aģentūrai LETA apliecināja arī Jelgavas katoļu diecēzes bīskaps Edvards Pavlovskis. "Šobrīd pa jumta caurumiem telpās iekļūst ūdens, kas bojā gan koka, gan metāla konstrukcijas, tādēļ jārod risinājums, kā to apturēt," uzsvēra Pavlovskis.

Tikmēr Ribkinska skaidroja, ka projekta kopējās izmaksas ir 68 000 eiro, no kuriem Jelgavas katoļu diecēzes līdzfinansējums ir 11 000 eiro.

"Diemžēl ar to pietika krustu atjaunošanai, bet nepietiek zvanu torņa jumta remontam, kā sākotnēji bija cerēts, tādēļ plānots startēt Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes konkursā, cerot saņemt trūkstošos līdzekļus šo darbu veikšanai. Darbu veikšanu sadārdzina tas, ka nepieciešams darbus veikt lielā augstumā - aptuveni 35 metri, veidojot sastatnes, turklāt ļoti rūpīgi jāsaskaņo darba laiks, lai netraucētu dievnama ikdienas ritmam," klāstīja projekta vadītāja.

Aģentūra LETA jau rakstīja, ka Jelgavas Bezvainīgās Jaunavas Marijas Romas katoļu katedrāles ir Valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, un visi darbi tajā tiek veikti Nacionālā kultūras mantojumu pārvaldes speciālistu uzraudzībā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)